Alfréd
-2 °C
2 °C

Selmeczi tíz éve benne van a kalapban

2006.03.13. 15:14
Kapcsolódók (1)
Selmeczi Gabriella, a Fidesz hirtelen kinevezett szóvivője nem hisz az összeesküvéselméletekben, nem kompetens a kampányköltésre vonatkozó kérdésekben, és biztos abban, hogy a választás estéjén ünnepelni fog.

Meglepő módon a Fidesz Szentkirályi utcai székházában nincs az ideiglenes szóvivőnek irodája, ezért kénytelenek vagyunk a sajtótájékoztatókra fenntartott teremben interjúzni. Mi sem voltunk teljesen felkészülve, fotósunk csak egy későbbi napon, a Művészetek Palotájában kapta le a képviselőt.

Elemzők szerint a Fidesz káderhiánnyal küszködik, ezért húzták elő a kalapból a szóvivői váltáskor.

Nem nagyon értem, mi az, hogy újra előhúztak a kalapból, mert több mint tíz éve ott vagyok bent a kalapban és dolgozom, hol több médiaszerepléssel, hol kevesebbel.

A Fidesz azért viszonylag hátrébb vonta a Lockheed-ügy után.


Fotók: Huszti István

A Fidesz nem vont hátrébb, hanem felajánlottam a lemondásomat. Egyébként, amit Lockheed-ügynek hív, az egy el nem küldött levél volt és utána frakcióvezető-helyettesként dolgoztam, később pedig kabinetvezetőként irányítottam a frakciót, tehát a Fidesz egészségpolitikai munkáját.

Hogyan tud egyszerre gondoskodó édesanya és pártszóvivő lenni?

Otthon vagyok főállású szóvivő, a Fideszben pedig részmunkaidős szóvivő.

És mennyi idő jut a pártra?

[Pár másodpercig gondolkodik.] Hát, mikor hogy, amennyi szükséges.

A Magyar Demokrata legfrissebb száma arról írt, hogy mintha a Fidesz kampánystábja direkt a vereségre gyúrna. Ennek tudják be az utóbbi hónapok fideszes baklövéseit.

Igazi fideszes a győzelemre játszik, és nem is értem ezt a logikát.

Egyes elméletek szerint, ha Orbán és csapata újra bukik, akkor a második generáció képviselői előléphetnek a másodvonalból.

Tudta-e ön?
 • Selmeczi Gabriella 1965-ben született Budapesten, házas, egy gyermeke van. 1989-ben diplomázik a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolán, de 1990-től újságírást tanul, és megalapítja a Fidesz budaörsi szervezetét, 1992-ben pedig már választmányi tag, 1994-től képviselő, a Pest megyei listáról jut be. Az Orbán-kormány idején 1999-ig a Meh politikai államtitkára, majd frakcióvezető-helyettes, 2003-ban fél évig a parlagfűmentesítést szorgalmazó parlamenti eseti bizottság alelnöke, 2005-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogi diplomát szerzett. A Fidesz szóvivőjének az adatlopási ügy után nevezték ki.
 • Keller Lászlóval Selmeczi Gabriella a Pest megyei 9-es választókerületben, Budaörsön találkozott 1998-ban és 2002-ben. Selmeczi egyszer tudott győzni, 2002-ben Keller jutott be kicsivel több mint 1 százalékos többséggel. 2006-ban harmadszor kerülhet be területi listáról.
 • A parlamenti pártok választási kampányaikra jelöltenként egymillió forintot, azaz összesen 386 millió forintot fordíthatnak, legalábbis ezt írja elő a választási törvény. A nagy pártok tényleges költései milliárdos nagyságrendűek, ám a túlköltést sohasem lehet bizonyítani, így a nagy pártok háborítatlanul szegik meg a törvényt. Az Állami Számvevőszék elnöke ugyan régóta törvénymódosítást sürget, hogy normalizálódjék a helyzet, viszont a pártoknak, akik a törvényt megváltoztathatnák egyáltalán nem érdeke, hogy bármilyen szervezet is belelásson svindlijeikbe.
 • A Lockheed-ügyet 1999-ben robbantotta ki a Népszava. A botrány lényege az volt, hogy 29 magát szenátorként aposztrofáló fideszes országgyűlési képviselő, egy kisgazda politikus, valamint három államtitkár, köztük Selmeczi Gabriella, levelet írtak befolyásos washingtoni szenátoroknak azért lobbizva, hogy a Lockheed Martin fegyvergyár egyik vezetőjét, Joseph M. Jones-t nevezzék ki az USA budapesti nagykövetének. Selmeczi és államtitkár társai a botrány kirobbanása után azonnal lemondtak posztjukról és azzal védekeztek, a leveleket el se küldték.
 • Részlet Rejtő Jenő (P. Howard) A láthatatlan légiójából:
  - Az én nevem Wilkie, és Sir Yolland, Denham grófja, régi barátom. Velem beszéli meg a fontosabb ügyeket. Most arról van szó, hogy Sir Yolland meghódítsa azt a tartományt, ahol egy Urungi nevű törzsfő jogtalan módon zsarolni próbálja. Miután gyarmati hadsereg arrafelé nincs, Sir Yolland szervezni akar egy kis mintahadsereget.
  - Mikorra kell a hadsereg?
  - Egy óra múlva.
  - Meglesz.
  (Forrás: Mek.iif.hu, az egész mű megtalálható)

Én, mint ősfideszes egészen biztos, hogy a győzelemre játszom.

És mindenki?

A magam nevében tudok nyilatkozni.

Több, mint egy hete cikkezik a sajtó a Fidesz mozgósító központjáról. Hivatalosan viszont rendre cáfolja szóvivő társa, Szijjártó Péter még a mozgósítás tényét is, holott Rogán Antal beszélt arról először, hogy a választások előtti utolsó napokra 100 ezer aktivistát szeretne mozgatni a Fidesz.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy nincs itt semmi titok, nincsen semmi titkos központ. Van egy Fidesz által létrehozott Demokrácia Központ, széles körű munkával ellátva. Például várjuk az állampolgárok bejelentéseit, azokét, akik féltik a választások tisztaságát. Tehát nincs itt semmi titok, nincsenek rejtélyek, jómagam pedig nem vagyok nagy titkok tudója.

Megkerülte ügyesen, hogy akkor végül lesz-e mozgósítás, vagy nem lesz. Lesz ez a hatnapos akció vagy sem?

Nem lesz, hanem már most van mozgósítás. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség emlékeim szerint 2002 óta folyamatosan mozgósít ,a polgári körök létrejötte, a helyi Fidesz-csoportok megerősítése és ezen keresztül a Fidesz és szövetségesei megerősítése főként a 2002-es mozgósítás eredménye. De újra mondom: nincs itt semmi rejtély vagy titok, az az Agatha Christie regényekben szokott lenni.

Azt írta a Vasárnap Reggel, hogy amikor lesz ez a hatnapos intenzív mozgósítás, az aktivisták költségtérítést kapnak, személyenként és naponta négyezer forintot.

Mik vannak? Akkor ön többet tud mint én. Nem tudok költségtérítésről. [A sajtófőnök közbeszól: - Kiküldtünk lapokat, hogy aki akar, jelentkezzen a kampányba, és ott van egy olyan rubrika, hogy igényel-e valamilyen költségtérítést, de semmilyen napidíjról nincs szó.]

Sikeres az emeltdíjas telefonvonal, ahol a választók közvetlenül is támogathatják a párt kampányát?

Igen sikeres, de napi egyenlegről nem tudok beszámolni.

Mennyi pénzt költ a Fidesz ezen a választáson a kampányra?

Szóvivőként nem ebben vagyok kompetens, az otthoni háztartásomról pontosan tudnék beszámolni.

Akkor a kampányfőnök ismeri a költségvetést?

Mondom, én a háztartásomét ismerem.

Mik a visszajelzéseik arról a kampányról, hogy a Fidesz szerint rosszabbul élünk, mint négy éve?

Azt mondják az emberek, hogy nehéz szembesülni a saját sorsukkal. Várják a pozitív kampány beindulását, mert azt mondják, hogy nem nagyon szeretnek szembesülni azzal, hogy rosszabbul élnek, mint négy éve. Szeretnék már maguk mögött tudni, és elfelejteni azt, hogy romlott az életszínvonaluk. Legyen az nyugdíjas, nagycsaládos, kiscsaládos vagy akár egyedülálló, netán pályakezdő.

Ön rosszabbul él, mint négy éve?

Nem, jól mentem férjhez. A férjem négy éve egy új céghez ment dolgozni, és neki bejött. Egyébként ezt nemcsak a szó materiális értelmében mondtam, sőt főleg nem materiális értelemben, mert boldog házasságban élek, és született egy kislányom. Én most úgy érzem, hogy boldog vagyok és sokkal jobb lett az életem, amióta gyermekem van.

Lesz pozitív kampányuk is?

Persze, ez már el is indult. Az, hogy a Fidesz választási győzelme esetén mit fog megvalósítani. A kampánynak ez a része tehát elindult és nyilvánvaló módon a kongresszus után sokkal részletesebben ismertetjük majd.

Tehát akkor lesz program, ha a kongresszus lezajlott?

Nem, program már van. Már be is mutatjuk, hiszen Orbán Viktor, a párt elnöke hetek óta ismerteti országépítő körútján a program különböző elemeit. De az mégis csak úgy való, hogy a programra a kongresszus rábólintson teljes terjedelmében.

Mit szeret legjobban a parlamentben?

Nagyon szeretem az azonnali kérdések óráját és nagyon szeretem a parlament épületét. Mindig csodáltam is.

Ki a legszellemesebb a parlamentben?

[Hosszan gondolkodik, nevet.] A parlament nem igazán a viccekről híres manapság sajnos. Háát, Kuncze Gábor.

Ki a kedvence a túloldalról?

Szili Katalin.

És miért?

Szili Katalinnal dolgoztunk már együtt politikusként. Két jótékonysági rendezvényt szerveztem, ahol őt kértem fel az egyik védnöknek, és nagyon jól tudtunk együttműködni. Mindkét esetben több mint 10 millió forintot gyűjtöttünk beteg gyermekek számára.

Napkelte vagy Mokka?

Mokka, egy kis tejszínnel.

Árokásás, vagy sárdobálás?

[Először nem érti a kérdést, aztán hosszan gondolkodik.] Inkább építkezés.

Milyen könyvet olvas mostanában?

Utoljára belenéztem Rejtő Jenő A láthatatlan légiójába, mert ott a hadsereg felszereléseinek megvásárlása kapcsán nagyon humoros mondatok vannak. A dolog Juhász Ferencről jutott eszembe, és levettem a polcról.

Milyen hanghordozót vásárolt utoljára?

Legutóbb Santana lemezt vettem.

Mivel mérgezi magát, ha egyáltalán?

Stresszel. Egyébként nem iszom, nem dohányzom, és csak mértékkel kávézom.

Mit tart legnagyobb politikai sikerének és mit kudarcának?

A legnagyobb politikai sikernek azt tartom, hogy országgyűlési képviselő vagyok. Fantasztikus érzés bemenni abba az országgyűlésbe, ahol nagy magyar emberek ültek és dolgoztak előttünk a padokban. Országgyűlési képviselőnek lenni megtisztelő és felelősségteljes feladat. Huszonkilenc éves voltam, amikor először beültem az országgyűlés padjaiba. Azóta is hihetetlenül felemelő érzés, nemcsak nekem, hanem az egész családomnak.

Nem rossz, hogy meg se próbálhat revansot venni Keller Lászlóval szemben?

98-ban én nyertem, 2002-ben ő. Nem ez a lényeg. A politika nem a revansról szól. Jelöltnek lenni nemcsak egyéni körzetben lehet, hanem listán is. Ráadásul a politikában elég sokféle feladat van. De azt valljuk meg: a gyermekvállalás is közrejátszott abban, hogy más típusú munkát vállaltam.

Befutó listás hely kinéz Önnek?

Majd kiderül.

Mikor?

Szombaton, az országos választmány javaslatot tesz a kongresszusnak a területi és az országos lista elfogadására. [Az interjú csütörtökön készült, szombaton pedig kiderült, hogy Selmeczi Gabriella a Pest megyei lista 4. helyét kapta.]

Mit csinált 1989. október 23-án?

Ünnepeltem és rossz idő volt, csak nem ugrik be, hogy hol, melyik helyszínen. Viszont arra emlékszem, hogy ott voltam a Hősök terén a Nagy Imre újratemetésén, június 16-án, és akkor sütött a nap és nagyon szép idő volt. Azért emlékezetes ez, mert nekem ott kezdődött egy új korszak a gondolkodásmódomban, az életemben.

Mit gondol, mi lesz április 9-én este tízkor?

Én biztos, hogy nagyon boldog leszek és örülni fogok. Nincs okunk félni.

Van valami luxus az életében, csak azért kérdezem, mert mostanság ez a kifejezés jellemzően negatív előjelet kapott.

Többet vásárolok a kislányomnak, mint kéne.

A választási kampány végéig lesz szóvivő, vagy azután is?

A végéig.