Edina
-12 °C
-3 °C

Semelczi piacot akar mindenhova

2008.05.10. 15:29
Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő el szeretné érni, hogy minden hazai településen legyen hetente legalább egyszer, kétszer nyitva tartó, helypénz- és adómentes piac, ahol a helyi lakosok megvásárolhatják az őstermelők és kistermelők áruit.

A fideszes politikus szombaton egy budai piac előtt tartott sajtótájékoztatóján számolt be kezdeményezéséről. Selmeczi elmondta, hogy az elkövetkező hónapokban egyeztetni fog polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel, illetve szeretné, hogy minél több ismert közéleti személyiség és sztár is csatlakozzon ehhez az elképzeléshez.

Kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy vannak budapesti kerületek is, ahol lehet még piacot nyitni, de mindenekelőtt a kisvárosokban és a kitelepüléseken hiányolja azokat, ahol a rendszerváltozás után szorult vissza ez az árusítási forma.

A hagyományőrzés, a házias, egészségesebb élelmiszerek fontossága mellett Selmeczi Gabriella hangsúlyozta, hogy nagyszüleinknél egyfajta kulturális központ volt a piac, ahol az asszonyok kicserélték receptjeiket, valamint gyermeknevelési tapasztalataikat.

Azt mondta, Európában, a boldogabb országokban rengeteg piac van, amelyek turistalátványosságként is szolgálnak.