Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Semjén: kultúrharc indult az egyház ellen

2002.12.12. 16:20
"Számszakilag tény", hogy az egyházak állami támogatása 30 százalékkal növekszik jövőre, de a kancelláriaminiszter ez ügyben megtévesztő nyilatkozatot tett - jelentette ki Semjén Zsolt, a Fidesz egyházpolitikusa. Semjén szerint a kormányoldal valójában "kultúrharcot" folytat az egyházak ellen, amit jelez az is, hogy az emberi jogi bizottság csütörtökön elutasította az utóbbi napokban kialakult egyház-finanszírozási vita Mádl Ferenctől eredeztetett javaslatát.
Az egyház elleni "tendenciaszerű támadássorozat" indult az utóbbi hónapokban - állítja az Orbán-kormány egykori egyházügyi helyettes-államtitkára.

Általános támadás

Semjén Zsolt
Semjén Zsolt kijelentését arra alapozta, hogy a parlamentben, az MTV-ben és az ORTT-ben is történtek olyan események, amelyek egy vagy több egyház tiltakozását váltották ki. A volt helyettes-államtitkár a támadások közé sorolta a szociális törvény módosítását, amely az önkormányzatok engedélyéhez kötné az egyházi szociális intézmények alapítását, az MTV műsorrendjének megváltoztatását, amely a vallási műsorokat kedvezőtlenül érintette, az egyházi műemlékek rekonsrtukciós keretének megkurtítását, valamint azt, hogy az ORTT nem adta meg egy országos katolikus rádió indításához a frekvenciaengedélyt.

A 30 százalékos növekedés megtévesztő

Semjén szerint mindez a "kultúrharc" megindulásának jele. Hozzátette, nem változtat a helyzeten az sem, hogy az egyházak 2003-ban több pénzhez jutnak a költségvetésből, mert mint mondta a növekedést kizárólag az előző kormány vállalásai eredményezték. A volt államtitkár ezért megtévesztéssel vádolta Kiss Elemér kancelláriaminisztert, aki a katolikus egyházzal kirobbant vitában számolt be arról, hogy az egyházak költségvetési támogatása jövőre 30 százalékkal nő.

Nincs áthidalás

Önkormányzatok és egyházak - alá-fölérendeltség
Az MDF parlamenti képviselőcsoportja szerint súlyosan sérül az egyházak autonómiája a szociális intézményekről szóló törvény elfogadásával. Sisák Imre elmondta, hogy a szociális intézményekről szóló törvényjavaslat megvonná az egyházaktól a szociális alapellátás alanyi jogú finanszírozását; a támogatás feltételéül az önkormányzattal kötött ellátási szerződést szabná. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az egyházakkal kötött megállapodásokban a kormány vállalta, hogy az egyházi közszolgálati intézmények, köztük a szociális intézmények tevékenységének fejlesztésére az állami és önkormányzati intézményekével mindenben azonos jogi, finanszírozási és pályázati feltételeket biztosít.
A politikus szintén a támadássorozat részeként értékelte, hogy az egyház-finanszírozás alapjául szolgáló népszámlálási arányszámok vagy az szja 1 százalék felajánlásainak megoszlásáról szóló polémia áthidalását célzó javaslatot csütörtökön elutasította a parlament vallási és emberjogi bizottságának kormánypárti többsége. Semjén elmondta, hogy a beterjesztett módosító javaslatot Mádl Ferenc vetette fel a miniszterelnökkel és a történelmi egyházakkal folytatott megbeszélésén. A terv szerint az egyházak választhatnák meg a számukra kedvező megoldást.

Semjén szerint a köztársasági elnök felvetése kiküszöbölte volna a rosszízű kompenzáció szót, és megfelelt volna a Vatikáni Szerződésnek. A volt államtitkár elmondta, hogy ha az Országgyűlés megszavazza a kormány javaslatát, személy szerint is az Alkotmánybírósághoz fordul. Ezt egyébként az MDF képviselőcsoportja is bejelentette már. Az Alkotmánybíróság előtt van viszont a Semjén Zsolt által szorgalmazott, és az Orbán-kormány idején javasolt finanszírozási elgondolás is, amelyet a jelenlegi kormány most kíván megváltoztatni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!