Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Semjén: kultúrharc indult az egyház ellen

2002.12.12. 16:20
"Számszakilag tény", hogy az egyházak állami támogatása 30 százalékkal növekszik jövőre, de a kancelláriaminiszter ez ügyben megtévesztő nyilatkozatot tett - jelentette ki Semjén Zsolt, a Fidesz egyházpolitikusa. Semjén szerint a kormányoldal valójában "kultúrharcot" folytat az egyházak ellen, amit jelez az is, hogy az emberi jogi bizottság csütörtökön elutasította az utóbbi napokban kialakult egyház-finanszírozási vita Mádl Ferenctől eredeztetett javaslatát.
Az egyház elleni "tendenciaszerű támadássorozat" indult az utóbbi hónapokban - állítja az Orbán-kormány egykori egyházügyi helyettes-államtitkára.

Általános támadás

Semjén Zsolt
Semjén Zsolt kijelentését arra alapozta, hogy a parlamentben, az MTV-ben és az ORTT-ben is történtek olyan események, amelyek egy vagy több egyház tiltakozását váltották ki. A volt helyettes-államtitkár a támadások közé sorolta a szociális törvény módosítását, amely az önkormányzatok engedélyéhez kötné az egyházi szociális intézmények alapítását, az MTV műsorrendjének megváltoztatását, amely a vallási műsorokat kedvezőtlenül érintette, az egyházi műemlékek rekonsrtukciós keretének megkurtítását, valamint azt, hogy az ORTT nem adta meg egy országos katolikus rádió indításához a frekvenciaengedélyt.

A 30 százalékos növekedés megtévesztő

Semjén szerint mindez a "kultúrharc" megindulásának jele. Hozzátette, nem változtat a helyzeten az sem, hogy az egyházak 2003-ban több pénzhez jutnak a költségvetésből, mert mint mondta a növekedést kizárólag az előző kormány vállalásai eredményezték. A volt államtitkár ezért megtévesztéssel vádolta Kiss Elemér kancelláriaminisztert, aki a katolikus egyházzal kirobbant vitában számolt be arról, hogy az egyházak költségvetési támogatása jövőre 30 százalékkal nő.

Nincs áthidalás

Önkormányzatok és egyházak - alá-fölérendeltség
Az MDF parlamenti képviselőcsoportja szerint súlyosan sérül az egyházak autonómiája a szociális intézményekről szóló törvény elfogadásával. Sisák Imre elmondta, hogy a szociális intézményekről szóló törvényjavaslat megvonná az egyházaktól a szociális alapellátás alanyi jogú finanszírozását; a támogatás feltételéül az önkormányzattal kötött ellátási szerződést szabná. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az egyházakkal kötött megállapodásokban a kormány vállalta, hogy az egyházi közszolgálati intézmények, köztük a szociális intézmények tevékenységének fejlesztésére az állami és önkormányzati intézményekével mindenben azonos jogi, finanszírozási és pályázati feltételeket biztosít.
A politikus szintén a támadássorozat részeként értékelte, hogy az egyház-finanszírozás alapjául szolgáló népszámlálási arányszámok vagy az szja 1 százalék felajánlásainak megoszlásáról szóló polémia áthidalását célzó javaslatot csütörtökön elutasította a parlament vallási és emberjogi bizottságának kormánypárti többsége. Semjén elmondta, hogy a beterjesztett módosító javaslatot Mádl Ferenc vetette fel a miniszterelnökkel és a történelmi egyházakkal folytatott megbeszélésén. A terv szerint az egyházak választhatnák meg a számukra kedvező megoldást.

Semjén szerint a köztársasági elnök felvetése kiküszöbölte volna a rosszízű kompenzáció szót, és megfelelt volna a Vatikáni Szerződésnek. A volt államtitkár elmondta, hogy ha az Országgyűlés megszavazza a kormány javaslatát, személy szerint is az Alkotmánybírósághoz fordul. Ezt egyébként az MDF képviselőcsoportja is bejelentette már. Az Alkotmánybíróság előtt van viszont a Semjén Zsolt által szorgalmazott, és az Orbán-kormány idején javasolt finanszírozási elgondolás is, amelyet a jelenlegi kormány most kíván megváltoztatni.