Semjén: Milliónyi embert hozna a kormány Ázsiából

2007.02.20. 12:43
Egy meg nem nevezett Ázsiai országból telepítene embereket Magyarországra a kormány, hogy orvosolja a demográfiai problémákat, állítja Semjén Zsolt. Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár azt állítja, nem hallott még ilyenről.

Tíz évig nem kerülhetett volna nyilvánosságra az "A kormány migrációs stratégiája" című, januári keltezésű tanulmány, amelyet a KDNP szerzett meg. A dokumentumot bemutató Semjén Zsolt pártelnök a demográfiáról szóló parlamenti vitanappal egy időben tartott sajtótájékoztatóján a szöveget nem mutatta meg az újságíróknak, de azt állította, hogy benne olyan javaslatok fogalmazódtak meg, amelyek végletesen ellentétesek a magyar nemzet életérdekeivel, és a nemzeti kultúrával.

Milliós import

Semjén állítása szerint a tanulmányban hosszan taglalják, hogy milyen technikával lehetne Ázsiából, egy közelebbről meg nem nevezett országokból milliós lakosságot betelepíteni Magyarországra.

A tanulmány a magyar lakosság akár 10 százalékát is ázsiai betelepítettekkel töltené fel.


Semjén abszurd

A KDNP-s politikus szerint a vaskos tanulmányban középtávú projektként számolnak az áttelepítéssel. A tervezet azt is részletezi, hogyan kellene integrálni a milliós ázsiai népességet a magyar társadalomba. Semjén véleménye szerint ez lehetetlen. A politikus azt valószínűsítette, hogy a tervezetet a rendészeti és igazságügyi minisztérium készíttette. Semjén azt mondta, a tanulmány a demográfiai problémákat kizárólag munkaerőpiaci érdekek alapján taglalja.

Hongkongiakat vártunk
Magyarországra a legnagyobb létszámban Kínából érkeztek migráns csoportok a rendszerváltást követően. Hongkong kínai fennhatóság alá való visszahelyezése előtt felmerült ötletként az is, hogy itt kellene letelepíteni a váltás miatt kivándorló hongkongiakat, amivel jelentős mennyiségű tőkét is ide csalogathatna az ország. A letelepítési terv a 90-es évek közepén nagy sajtóvisszhangot kapott, de természetesen nem valósult meg. Az ezredfordulón pontos hivatalos adatok híján sajtóbecslések 20 ezerre tették a nálunk letelepedett, vagy ideiglenesen itt tartózkodó kínaiak számát. Becslések szerint a létszám azóta csökkent, de a kolónia a nyugati országoktól eltérően nem tömörült helyi chinatownba, ezért a letelepedett népesség sokkal integráltabb.
Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár az Indexnek reagálva azt mondta: Marhaság. Állítása szerint ilyet a kormány nem fogadott el, és ilyenről még államtitkári értekezleten sem tárgyaltak. A kormányszóvivői iroda egyelőre nem reagált Semjén állításaira.

"Ez annyira abszurd, hogy már a politikai folklór részének sem tekinteném. Semjén Zsolt értesülései nem egy titkos kormány-előterjesztésből, hanem egy diagnózisból származhatnak" – mondta a Hírszerzőnek Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár. "Természetesen aggasztják a kormányt a negatív demográfiai folyamatok, de amiről Semjén Zsolt beszél, legfeljebb diktátorok agyában fogalmazódna meg" – mondta.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál azt mondták, nem ismernek ilyen szándékot. A demográfiáról szóló parlamenti vitanapon eddig nem került szóba a Semjén által lobogtatott stratégia, még a KDNP-s hozzászólók sem említették meg.

Az MSZP reagálásából végül viszont az derült ki, hogy létezik a Semjén által hivatkozott dokumentum, jóllehet Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes azt állította: Semjén Zsolt "tömjén hazugságokat mondott". Mesterházy ezt követően elmondta, hogy a dokumentumban a migrációs kihívásokat veszi számba a kormány. Ez egy helyzetértékelés, ami azzal számol, hogy felerősödik a migrációs nyomás, Magyarország célországgá válhat, ennek oka pedig az ország EU-s csatlakozása, illetve az életszínvonal növekedése. Mesterházy Attila azt mondta: a bevándorlást két szempontból is meg kell nézni. Egyrészt a határon túli magyarok szempontjából, másrészt a harmadik országból, például Ázsiából érkezők szempontjából is. A frakcióvezető-helyettes elmondta: ezeket a kihívásokat veszi számba a dokumentum, de ez korántsem jelenti azt, hogy a kormány bátorítaná az ázsiai bevándorlást, a tényeket rögzíti a dokumentum, és számba veszi a megoldási javaslatokat.  • Hírek
  • Hírek