Eleonóra
-1 °C
2 °C

Deutsch-Für: Mikola és Semjén ártottak a Fidesz kampányának

2006.04.28. 09:32
Mikola István és Semjén Zsolt nyilatkozatai ártottak a Fidesz kampányának - mondta Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője az Inforádió Aréna című műsorában, ahol a leendő Fidesz-frakció csütörtöki megbeszéléséről nyilatkozott. A megbeszélésen többen bírálták Mikola István és Semjén Zsolt egyes, a kampányban elhangzott nyilatkozatait, Orbán Viktort azonban nem kritizálták.

Deutsch-Für Tamás arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi volt az a probléma, amelyet a legtöbben szóvá tettek, úgy válaszolt: több, "a kampányban meghatározó (...), központi politikusi szerepet betöltő embernek, politikustársunknak voltak olyan nyilatkozatai, amelyek ártottak, nem használtak a Fidesz kampányának". Ezek higgadt, nagyon korrekt, ugyanakkor kritikus észrevételek voltak, tette hozzá a Fidesz kommunikációs vezetője a leendő frakció csütörtöki megbeszéléséről szólva.

Deutsch-Für szerint nevek ugyan nem hangzottak el, ugyanakkor hangsúlyozta, egyértelműen lehetett tudni, hogy kiknek a nyilatkozatairól volt szó. Magyarázata szerint a Fideszben évtizedes szokás az, hogy ha bárkinek politikai természetű baja van mással, akkor azt az érintettel beszéli meg. "Az érintettek ott voltak, (...) Mikola Istvánról, Semjén Zsolt nyilatkozatáról van szó" - mondta.

Deutsch-Für Tamás kiemelte: Orbán Viktor lépéseit, döntéseit nem kritizálták. Mint mondta, a párt elnöke a megbeszélésen megerősítette, hogy a kampányhibákért, kommunikációs hibákért, technikai problémákért, elmaradt nagygyűlésért, későn megérkező szórólapokért övé a felelősség, "mert ilyen az objektív felelősség".


Semjén és Mikola (Fotó: Huszti István)

Mint az emlékezetes, Mikola Istvánt a Fidesz márciusi kongresszusán választották meg a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltjének. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere megválasztása után többek között azt mondta, ha nyerni tudnának, és állampolgárságot adhatnának a határon túli magyaroknak, húsz évre bebetonoznák magukat a hatalomba. Később azzal okozott közéleti vihart, hogy közölte, a testi fenyítést, konkrétan a körmöst jó nevelési módszernek tartja az írászavar kezelésére. Azzal is kivívta sokak ellenszenvét, hogy a Budapest Parádé résztvevőit "szinglikből összeálló, techno zenére ugrándozó hordáknak" nevezte.

A Fidesz országos listáján negyedik helyen szereplő Semjén Zsolt a KDNP országos nagygyűlésén többek között bírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon kijelentését, hogy a vallás magánügy. Semjén - Mindszenty bíboros 1946-os szavait idézve - kijelentette: ahol a vallás magánügy, ott korrupcióba, bűnbe, kegyetlenségbe fordul az élet. Semjén kiklet az SZDSZ ellen is, szerinte elég volt a devianciából, a meleg tisztességből és abból az értékrombolásból, amit a liberális párt művel.