Auguszta
-3 °C
2 °C

'Mintha a KDNP elnöke Cicciolina lenne'

2006.03.17. 07:45
Semjén Zsolt kampányfőnöke a múlt héten még nem volt hajlandó "információt kiadni" a visszaléptetett Bagó Zoltán helyére beugró KDNP-elnök kampányeseményeinek időpontjáról és helyéről, miközben a helyi rádió félóránként harsogta: Szakmáron lakossági fórum lesz.

A szakmári kultúrház előtt a Semjén Zsoltra és Turi-Kovács Bélára váró csoportból kiválik egy ember és viccesen megfenyegeti a fotóst azzal, hogy eltöri a gépét, ha kattintgat. Aztán nevetni kezd, a tömeg is nevet, a fotós is nevet, mindenki nevet, kiderül, ez csak a helyi folklór része.

A Kalocsa melletti községet először 1299-ben említi a szekszárdi apátság egyik oklevele, 1360-ban Karácsondy Vyda és Csornai Imre elfoglalt az apáttól szakmári részeket, 1967-ben pedig megnyílt a Dunapataj és Vidéke Takarékszövetkezet helyi kirendeltsége.

"Úgy alakult, hogy én lehetek az Önök képviselője" - utal Semjén a kultúrterem majdnem megtelt nagytermében az MDF-es jelölttársát megfenyegető Bagó Zoltán visszaléptetésére. Az egykori kisgazda Turi-Kovács ezt így fogalmazza meg: "A sors kifürkészhetetlen akaratából van egy nemzetközileg is ismert jelöltjük, aki szolgálatukba akar szegődni".

Ki sem tette a lábát

Nem lehet könnyű a beugró Semjénnek. Első pillanatban nehéz eldönteni, hogy dicsőség vagy kiszúrás a képviselőjelöltség, tényleg kellett-e ez a KDNP elnöki posztja és a kényelmes Fidesz-listás helyezés mellé. Különösen úgy, hogy Semjén életrajzából úgy tűnik, eddig ki sem tette lábát a fővárosból. Budapesten született, tanult, dolgozott, vereséget hozó egyéni jelöltségei az I. kerületben voltak.

Azért megtalálja a kapcsot: a kereszténydemokraták elnökeként szép feladatának tartja az egykori második érseki székhelynek számító Kalocsa és környéke felemelését.

Aki sertést nevel, nyugdíjat kap

A paprikatermelés "csínját-bínját" kitanulta már az eltelt szűk két hétben, amióta ő a kalocsai választókörzet fideszes képviselőjelöltje, legalábbis arra rájött, hogyan lehet megóvni az országot "a külföldi szeméttől" (a szemét jelzőt a silány minőségű külföldi árukra következetesen használja a fórumon), miként lehet megakadályozni, hogy tönkremenjenek a gazdák.

A KDNP prioritásai között a gyermeknemzést, vagyis a családot említi, mert - "ha nem lesz valami" -, akkor "egy emberöltő alatt hétmilliónyira zsugorodunk", és az elöregedő társadalomban már nyugdíjra sem futja majd. Nem örül annak, hogy "Gyurcsány úr" (a kormányfőt végig urazza) a magyar fiatalokat külföldre küldené és kínai vendégmunkásokat telepítene Szűz Mária országába.

Nem kap vastapsot a faluhelyen azért a mondatáért, hogy "ha valaki Magyarországon sertést nevel, akkor nyugdíjat kaphat, ha gyereket, akkor nem". Az viszont világos beszéd, hogy "a gyerekért, és nem a gyerekből élőket kell segíteni".

Elkótyavetyélik földjeiket

A földkérdés a másik súlyos probléma. A külföldi bankok, a volt termelőszövetkezeti elnökök "ugrásra készen állnak", hogy megszerezzék a magyar földet, ezért fizeti ki a magyar kormány késve az EU-támogatásokat, ezért szűnnek meg a kistelepülések postái, ezért akarják privatizálni a Volánt (a tőkés busztársaság nem közlekedteti majd a buszt a kisfalvakba), ezért fizetnek kevesebb fejpénzt a falusi iskolákba járók után. A kiéheztetett gazdák kénytelenek lesznek "elkótyavetyélni földjeiket".

XIII. Leó száz évvel ezelőtti mondása ma is aktuális: meg kell védenünk a munka jogát a tőke diktatúrájával szemben. A szocialista párt "legnagyobb blöffje" éppen az, hogy szocialistának mondja magát. A tőkejövedelmek adómentesek, miközben a melósokat halálra adóztatják. Hogy a szocialista párt miniszterelnöke "egy multimilliárdos bankár után egy multimilliárdos seftelő, az éppen olyan abszurd, mintha a KDNP elnöke Cicciolina lenne".

Vasárnap is dolgozni kell

Lassan az egész világban hátrányban vagyunk, Németországban azért, mert nem vagyunk németek, Franciaországban azért, mert nem vagyunk franciák, Hollandiában azért, mert nem vagyunk hollandok, Magyarországon pedig a magyar vállalkozók csak álmodozhatnak olyan mértékű kedvezményekről, mint a multinacionális befektetők.

A szakszervezet ugyan "nem a szíve csücske", de az mégiscsak felháborító, hogy nincs szakszervezet az esztergomi Suzuki-gyárban, hogy a multiknál "vasárnap dolgozni kell", hogy az édesanyák nem maradhatnak otthon beteg gyermekükkel, hogy fiatal nőket nem vesznek fel dolgozni, ha szülni akarnak.

Új Ember a kampányban

A körzetben a legfontosabb feladatok: 1. A kalocsai paprika védelmének biztosítása. 2. Ipari park alapításával a munkanélküliség megszüntetése. 3. Az 51-es út "megcsinálása" és összekötése az 54-essel. 4. A második érseki székhely töltse be azt a szerepet, amit ötszáz éven át betöltött.

Végezetül Platont idézte a szakmáriaknak, de előtte felhívta a figyelmet "az áthallás lehetőségére": "Ha a bölcs és becsületes polgárok lemondanak arról, hogy saját maguk irányítsák a polisz életét, akkor az lesz a büntetésük, hogy ostobák és gazemberek fognak uralkodni rajtuk." (Semjén ugyanezzel az idézettel zárta cikkét a kampányba beszálló Új Embernek - katolikus hetilap - a héten utcára kerülő számában.)

Turi-Kovács, a legértékesebb rész

A képviselőjelölt után Turi-Kovács Béla szólal fel, aki a Fidesz szövetségét, mint egykori független kisgazda erősíti. Beszédéből a hangsúlyt az emberi részekre helyezzük. Érdekes adalék, hogy "Zsolt barátjával" évek óta járják az országot, és a fórumokon mindig szeret másodikként szólni, "elandalog Zsolt szövegén" és eljut odáig, hogy "nem is akar beszélni". (Semjén elpirul, szabadkozik.)

Semjén emberi nagyságára jellemző, hogy olyat vitt véghez a KDNP-nél, ami a kisgazdáknál nem sikerült, az összefogást. Azért a volt kisgazdákat sem kell félteni, bent vannak a szövetségben, mit bent vannak, ők a "háromlábú szövetség" egyik lába.

Magát "a magyar értelmiség legértékesebb részének" nevezi, mert a gazdatársadalomból emelkedett ki és lett "nadrágos ember". (Turi-Kovács Béla egyszer még magához ragadja a szót, dramaturgiai okokból azonban ide szerkesztjük mondandóját: a vasárnapi Fidesz-kongresszus után "látványos, szép, jól olvasható" szóróanyagot kapnak az emberek, "ezekkel már érdemes lesz odamenni a szomszédhoz", hogy elolvassa, vagy legalább "a képeket megnézze".)

Egyszerű lelkű MSZP-s néni

Az újból szólásra emelkedő Semjén Zsolt az elmúlt két hétben annyit tanult, mint a parlamentben az elmúlt két évben. Mindezt a kalocsai választókörzetben járt Mikola István, Pokorni Zoltán és Turi-Kovács Béla "csodálatos beszédeinek" köszönheti, no és az emberek kérdéseinek, melyekből sokat tanult "az ötven évvel ezelőtti árvíztől kezdve végig".

Egy kalocsai néni azt mondja, hogy ő ki szokott állni a templom elé, és mindenkinek azt mondja, hogy menjen el szavazni, de van egy másik kalocsai néni, aki mindig azt mondja neki, hogy az MSZP-re fog szavazni.

Semjén szerint a "lelkiismereti szabadságát" mindenkinek tiszteletben kell tartani, de "tudatnunk kell az igazságot". Nem keresztényi az a felfogás, hogy otthon vagy a templomban keresztények vagyunk, de fütyülünk arra, hogy mi történik az országban. Keresztény ember nem támogathat olyan pártot, amelyik a tőke szempontjait érvényesíti a munkáéval szemben. "Bármilyen egyszerű lelkű is az MSZP-s néni", meg kell vele értetni, hogy "nem bölcs dolog az MSZP-t támogatni".

Elviszi a gondolatokat

Egy ereje teljében lévő férfi szerint a médián keresztül nem jut el a polgári erők szava a választópolgárokhoz.

Semjén szerint "talán a Hír TV", "esetleg a Magyar Nemzet" sorolható a polgári oldal közé, de látja, hogy van itt a teremben egy újságíró, "talán ő is elviszi ezeket a gondolatokat".

A fórum előtt sem értettük, utána még kevésbé: Semjén Zsolt kampányfőnöke miért mondta azt nekünk néhány nappal ezelőtt, amikor a képviselőjelölt nyilvános programjai után érdeklődtünk: "Nem adunk ki információt".

Ezt titkolták annyira?