Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Félpályás útlezárással tiltakoznak a sertéstenyésztők

2003.05.14. 09:55
A gazdák több megyében is félpályás útlezárással tiltakoznak "a sertéstenyésztők kiszolgáltatottsága" miatt. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége szervezésében rendezett országos demonstráció szerda reggel nyolc órakor kezdődött és várhatóan délután négy óráig tart.
A sertésválság miatt tüntető gazdák félpályás útlezárással lassították a forgalmat szerda reggel több megyében - tájékoztatta az MTI-t az Útinform ügyeletes munkatársa. Pest megyében Szentmártonkáta és Nagykáta közelében, Fejér megyében a 62-es főúton, és Bács-Kiskun megyében több főúton gépjárművekkel foglalták el a gazdák egyes szakaszakokon a fél útpályát.

Az 5-ös főúton Lajosmizse és Kecskemét, a 44-esen Lakitelek, az 51-esen a bicskei elágazás és Dunapataj, az 53-ason Akasztó és Kiskőrös után, az 54-esen Jakabszálláson, továbbá Kecskemét határában került sor demonstrációra.

A demonstráció az utolsó lehetőség volt

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy szerdán a gazdák 8 és 16 óra között összesen 17 megyében tartanak demonstrációt.

Az agrár-érdekképviselet vezetője eredménytelennek ítélte meg az agrártárcával a sertésválság megoldásának lehetőségeiről folytatott keddi egyeztető tárgyalásokat. Közölte: a garanciális elemek hiánya miatt a Magosz úgy döntött, hogy az érdekérvényesítés utolsó lehetőségeként a demonstráció eszközéhez nyúl.

Az agrártárca nem vállalta

A szervezet azt várta az agrártárcától, hogy az vállaljon egyértelmű kötelezettséget a referenciaár biztosítására, továbbá azt, hogy arra az időre, amíg a gazdák átállnak az új rendszerre, biztosítsa az önköltség és a kilátásba helyezett referenciaár, valamint a támogatások közötti különbség megtérítését.

Jakab István tájékoztatása szerint azonban ezt az agrárkormányzat nem vállalta.