Klaudia
-3 °C
3 °C

Legfeljebb 2000 forintot kapnak a magyar menekültek

2006.11.17. 16:48
Nem igaz, hogy Svédországban 85 000 forintos segélyt kapnak a menedékkérő romák. A segély legfeljebb 70 sévd korona (mintegy kétezer forint) és csak a menedékkérelem - a magyarok esetében biztos elutasítással végződő - elbírálásáig jár. A magyar hatóságok nem tudnak a romák elnyomásáról.

Nem érkezett elnyomás miatti panasz sem az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), sem pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz. Pénteken négy roma család indult a tolnamegyei Bátaszékről és Sárpilisről Svédországba, többek között elnyomásra, rendőri brutalitásra és a megélhetést nem biztosító szociális helyzetre hivatkozva. Svédországban eddi 122 állampolgár kért menedékjogot, mert elterjedt, hogy az ottani hatóságok szocális segélyt biztosítanak a menekülteknek.

Svédország azonban Magyarországhoz hasonlóan az Európai Unió tagja - ráadásul azon országok egyike, ahol nem korlátozták a magyarok munkavállalását -, így magyar állampolgárok nem is kaphatnak menekültstátuszt. A budapesti svéd követség pénteken közleményben cáfolta, hogy a magyar menedékkérők anyagi segélyt kapnak.

Egy bátaszéki család a napokban hazajött Svédországból egy temetésre, és a családfő elmesélte, hogy a svéd hatóságok a jövő hét közepén-végén bírálják el menedékkérelmüket. Állítása szerint a malmői bevándorlási hivatalban - tolmács közvetítésével - azt közölték velük, hogy azonnal 3 ezer koronát kapnak, 3 napig szállodában helyezték el őket, ezalatt naponta és fejenként ezer koronát kaptak szállodára. Három nap múlva Malmőtől 200 kilométerre egy házat kaptak, ahol megvárhatják a döntést.

Johan Berglund követségi másodtitkár szerint a valóság ezzel szemben az, hogy a menedékjog iránt folyamodók mindössze napi 70 svéd koronát (kb. 2 ezer forintot) kaphatnak ellátásra, de kizárólag abban az esetben, ha a létfenntartásra semmilyen pénzük nincs. És ezt az összeget is csak az elbírálási folyamat idejére folyósítják nekik.

Arra a kérdésre, hogy a kérelem pozitív elbírálása esetén a menedékkérők további juttatásokban részesülnek-e, a másodtitkár először is leszögezte, hogy európai uniós állampolgároknak semmilyen esélyük sincs arra, hogy menedékjogot kapjanak Svédországban. Hozzáfűzte, hogy egyébként semmilyen tudomása nincs semmiféle juttatásról és kedvezményről a menedékjog iránti kérelem pozitív elbírálása esetén, ezért az erre vonatkozó híreszteléseket nem tudja kommentálni.