Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Schmitt: Gyurcsány az egységbontás miniszterelnöke

2005.03.15. 18:09
A december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás sikertelensége beárnyékolja a nemzeti ünnepet - hangsúlyozta Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke, aki kedden az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 157. évfordulóján a polgári körök rendezvényén mondott beszédet a Budai Várban.

A magyar egységbontás miniszterelnökének nevezte Gyurcsány Ferencet Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a polgári körök várbéli ünnepségén. A színpadon egy Arany János-idézet, az "Élni fog a nemzet, amely összetart" fogadta az érdeklődőket, a polgári körök konferansziéja ezúttal Esztergályos Cecília volt.

A Fidesz alelnöke főleg aktuális politikai kérdésekkel foglalkozott beszédében, és hangsúlyozta: a december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás sikertelensége beárnyékolja a nemzeti ünnepet. "Az öröm nem felhőtlen, (...) mert még ezt a mai csodálatos ünnepet is képes beárnyékolni - legalábbis nekem rendkívül fáj és biztos vagyok benne, hogy önök is így éreznek. A nemzeti egység dátuma mögött leselkedik a szétszakítottság fekete magyar adventje, a rideg valóság, hogy azon a bizonyos december 5-én nem tudtunk, egy kicsivel többen lenni, mint két millióan, akik szavaztunk volna, Székelyudvarhely, Várad, Kassa, Eszék, Szabadka, Lendva, Várvidék magyar asszonyai, lányai, néhai bakái és unokáik, dédunokáik mellett, az egykori közösen kivívott magyar szabadság névtelen hősei emlékére" - mondta a politikus a Dísz téren összegyűlt több ezres, magyar zászlókat lengető hallgatósága előtt.

Schmitt Pál nemzetrontónak minősítette a kormány politikáját, amiért elutasította a kettős állampolgárságot. Szerinte a kabinet válságot hozott a gazdaságban, először azzal, hogy soha nem látott államadósságot halmozott fel, visszatartotta a kis-és középvállalkozók járandóságát majd a gazdáktól vonta meg a jussukat, nehéz helyzetbe hozva magyar családok ezreit - tette hozzá.

Többször is örömét fejezte ki amiatt, hogy a polgári oldal megnyerte az európai parlamenti választásokat, és a legfontosabb célnak a 2006-os választások megnyerését nevezte meg. Az alelnök ezután megdicsérte a polgári körök munkáját, és arra szólította őket, jussanak el minden emberhez, és ismerjék meg a véleményüket.

Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is, aki két gyermekével a közönség soraiból hallgatta a beszédet.