Piroska
-1 °C
5 °C

Törvényes volt Debrecen gazdálkodása

2004.12.22. 11:48
Negyven tanú meghallgatása után az ügyészség nem tárt fel büncselekményre utaló nyomokat a Debreceni Vagyonkezelő Rt. gazdálkodásával kapcsolatban. Az ügyből országos politikai botrány lett, miután kiderült, hogy a hajdú-bihari rendőr-főkapitány Kósa Lajos debreceni polgármestert gyanúsítja a "bűnös tevékenység koordinálásával". Sutka László volt főkapitány Kósát vádló levelét a Népszava közölte. A hamisnak titulált levél valódi volt, ezért a lapot államtitoksértéssel vádolták meg.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Debreceni Vagyonkezelő Rt. gazdálkodásával kapcsolatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. "Nagyon örülök, hogy feketén-fehéren kiderült a debreceni önkormányzat és a tulajdonában levő vagyonkezelő holding gazdálkodása során semmilyen bűncselekmény nem történt", reagált a hírre az MTI-nek nyilatkozva Kósa Lajos, a város polgármestere.

Az ügyben Kósa is gyanúba keveredett, hiszen az esetről 2003 őszén jelentést író Sutka Sándor volt hajdú-bihari rendőr-főkapitány a nyomozás adatai alapján a polgármestert vádolta a "célszemélyek bűnös tevékenységének koordinálásával".

A két névtelen levél alapján a vagyonkezelő cég és az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban indított nyomozás negyven tanú meghallgatása után megállapította, hogy sem a Héliker Rt. önkormányzati tulajdonú részvényeinek névértéken történt értékesítése, sem az új városháza kivitelezési munkáival összefüggésben, sem a Mediterrán élményfürdő beruházásával kapcsolatosan nem történt bűncselekmény.

"Ugyancsak nem sértett törvényt az önkormányzat különböző ingatlanok értékesítésekor - a feljelentésben megnevezett két cégnek nem is értékesítettek ingatlant -, s nem volt törvénybe ütköző, hogy a vagyonkezelő rt. egyik igazgatósági tagja gépjárműveket értékesített a holding tagvállalatai részére, mint ahogy nem történt bűncselekmény a Debreceni Vadkakasok kosárlabda csapatának támogatása során sem", mondta el az MTI-nek Simon Ernő, Hajdú-Bihar megye főügyésze. A rendelkezésre álló adatok alapján megszüntették az eljárást.

A vagyongazdálkodási cég elleni nyomozásból azután lett országos politikai ügy, hogy a Népszava közölte a Kósa bűnrészességét feltételező Sutka-levelet. A megjelent írást Kósa hamisítványnak nevezte. Mivel a dokumentum titkosítva volt, csak hosszas folyamat végén derült ki, hogy a Népszava az eredeti iratot közölte.

Miután a levél eredetisége bebizonyosodott, az ügyészség "munkaanyagnak" minősítette a "túlzó jogi következtetéseket" tartalmazó levelet. Ugyanakkor a Népszava és a levelet közlő újságíró ellen államtitoksértés vádjával indítottak eljárást. Bár a levél titkosságát feloldották, az újságíró ellen novemberben vádat emeltek.