Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Stumpf: A Fidesz a Jobbik Magyarországot is behozná a parlamentbe

2003.06.07. 12:22
Stumpf István egyeztetett és átfogó stratégiával elérhetőnek tartja, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség mellett, az MDF és a Jobbik Magyarországért Mozgalom önállóan is bejusson a parlamentbe a következő választásokon, megteremtve így a biztos kormányalakítás lehetőségét a jobboldalnak.
Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, a Századvég Alapítvány elnöke a távirati irodának azt mondta, a Fidesz történelmi érdeme, hogy a "régió legerősebb polgári-konzervatív tömörülését" hozta létre, kiszorítva a radikális és populista jobboldal képviselőit a parlamentből. "A jobbközép integrációért a 2002-es választások elvesztésével kellett a polgári oldalnak fizetnie" - tette hozzá a politológus.

Új fejezet

Stumpf István azt mondta, hogy a Fidesz májusi kongresszusa új fejezetet nyitott a magyar jobboldal történetében: "A Fidesz arra tesz kísérletet, hogy széles néppárti alapon elvi, eszmei, ideológiai és érzelmi alapozással stabilizálja azt a jobbközép erőt, amely Magyarországon, a párt 1996 óta folytatott integratív tevékenységének köszönhetően, mára megkerülhetetlenné vált. "

Stumpf szerint az elmúlt "viszontagságos év" ellenére a "polgári-konzervatív tábor" szervezettebb, erősebb és komolyabb civil, társadalmi háttérrel bír, mint az 1994-es választási vereség után. A Fidesz kongresszusán elfogadott alapítólevél a jobboldalnak fontos morális és politikai értékeket fogalmaz meg, ez egyfajta válasz "azokra a politikai alkukra és kompromisszumokra, amelyekre a mai balliberális kormánykoalíció épül".

Erős kötődés

A magyar belpolitika elmúlt 5-6 évének új jelenségeként értékeli a volt miniszter, hogy a jobboldalon is megjelent egy olyan nagyméretű és erős kötődéssel bíró szavazóréteg, amilyen eddig csak a szocialisták körül alakult ki. Éppen ennek a bázisnak a stabilizálása és megerősítése a Fidesz jelenlegi stratégiájának kitüntetett célja; a másik fontos feladat a bizonytalanok és vándorszavazók többmilliós táborának megszólítása.

A politológus tévedésnek nevezte azt a felvetést, hogy a polgári körökkel a radikális jobboldal integrálódik a Fideszbe. "A polgári körök jelentős része nem feltétlenül akar részt venni a pártpolitizálásban, hanem meg akarja őrizni szuverenitását, identitását, mozgalmi jellegét. Olyan polgári hátországként szerveződtek meg, amellyel korábban csak a baloldal rendelkezett" - tette hozzá.

Durva felhangok nélkül

Stumpf szerint a MIÉP helyét a Jobbik Magyarországért Mozgalom veheti át, amely már most nagyon határozottan és keményen képvisel olyan ügyeket, amelyeket korábban Csurka István pártja is felvetett, de mindezt a MIÉP-et jellemző "durva felhangok nélkül" teszi. "A Jobbik vezérkara jól képzett, jól kommunikál, világképe és értékelkötelezettsége alapján megvan a lehetősége, hogy elfoglalja a radikális nemzeti jobboldal pozícióját."

ÉA MIÉP mára elvesztette lendületét, nincs új cizellált mondanivalója, illetve a közfigyelmet vonzó radikális gondolatokat a Jobbik kulturáltabban tudja megfogalmazni. Stump István felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy a Jobbik megerősödése máshová pozícionálná a Fideszt.

Elfér-e három párt?

"Ez felvet egy, a másik pólussal, az MDF-fel kapcsolatos kérdést is: elfér-e három politikai erő a jobboldalon. Egyeztetett és átfogó jobboldali stratégiával elképzelhetőnek tartom, hogy a Fidesztől kicsit balra álló MDF és a jobbra lévő Jobbik is akár önállóan bejusson a parlamentbe, megteremtve a biztos kormányalakítás esélyét a jobboldalnak" - mondta Stumpf István.

A politológus nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz az SZDSZ felé nyisson. Szerinte a két párt vezetése a személyes, morális és érzelmi sérelmek miatt nem képes az együttműködésre. Stumpf azonban elképzelhetőnek tartja, hogy egy széles jobboldali néppárt olyan üzeneteket, programokat fogalmazzon meg, amelyekkel integrálhatja a liberális választókat, igaz, "már csak három százalék körüli szavazóról van szó".