Gergely
4 °C
23 °C

Medgyessy aláírta

2003.04.16. 19:10
"Régi adósságát törleszti a sors" - kezdte beszédét a csatlakozási ceremónián Medgyessy Péter. A szerződés aláírása előtt a kormányfő köszönetet mondott "történelmünk hőseinek", fejet hajtott Szent István, Rákóczi Ferenc és '56 hőseinek emléke előtt.
Aláírta Magyarország és az Európai Unió csatlakozási szerződését Medgyessy Péter kormányfő és Kovács László külügyminiszter. Az aláírás előtt Medgyessy valamennyi aláíróhoz hasonlóan rövid beszédet intézett az ünnepi alkalomból.

A kormányfő szerint "régi adósságát törleszti a sors" Magyarország felé. Az európai egységesedés folyamatában a magyarok döntő szerepet vállaltak a vasfüggöny elbontásával. Ezen felül sem érkezünk "üres kézzel" az unióba - derült ki Medgyessy beszédéből. Magyarország kultúrájával, történelmével, kutatási eredményeivel együtt "tér vissza" Európába.

Fotó: EPA/Virginia Mayo
Medgyessy beszédében Szent Istvánról, Rákóczi Ferencről és '56 névtelen hőseiről is megemlékezett. "Én a XXI. századot mostantól számítom" - jelentette ki.

A miniszterelnök aláhúzta, hogy "érdekeink képviseletére minden eddiginél hatékonyabb eszközeink lesznek" az unióban. Magyarország hallatni fogja hangját minden fontos ügyben, s ezek közül kiemelkedik az európai kisebbségek ügye, a határon túli magyarok ügye. Magyaroszág mindent elkövet azért, hogy szomszédjai is mielőbb csatlakozhassanak az EU-hoz, és megkülönböztetett figyelmet fordít azokra a magyarokra, akik egyelőre még nem tartozhatnak szülőföldjük helyzetéből adódóan az európai közösséghez. Gondoskodik arról, hogy az anyaországgal való kapcsolattartásuk zavartalan legyen, hogy közösen részesülhessenek a tagság előnyeiből.

A szerződés aláírása gyakorlatilag a csatlakozó országok felvételét jelenti, bár a belépés dátuma 2004. május 1. Az addig hátralévő időben a csatlakozó országok népszavazásokon erősítik meg felvételi szándékukat. A szerződést az unió jelenlegi tizenöt tagállamának is ratifikálnia kell.

Az aláírási ceremónia helyszínén, a demokráciát jelképező ókori Agorán a kormányfő és a külügyminiszter mellett Mádl Ferenc államfő, a demokratikus Magyarország eddigi miniszterelnökei, Göncz Árpád és az Index információi szerint Juhász Endre főtárgyaló képviseli.

A ceremónia az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökének rövid beszédével ér véget. Este a görög köztársasági elnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter díszvacsorát ad a jelen lévő állam- és kormányfők, valamint külügyminiszterek tiszteletére.

Az aláírási ceremóniával párhuzamosan béketüntetések is zajlanak a görög fővárosban. Az előre bejelentett demonstrációkra a szervezők százezres tömeget vártak, a nap folyamán több tízezren össze is gyültek a parlament közelében. A demonstrálók kommunista keménymagja fél kettő körül benzines palackokkal és vörös festékkel támadtak a rendőrökre. A rohamrendőrök könnygázt vetettek be, és szétverték a tüntetést. A szervezők öt órára újabb demonstrációt ígértek - jelentette az Index helyszíni tudósítója.

A BBC értesülései szerint a békepárti tüntetők harci kedvét csak fokozhatja, hogy az aláírási ceremónián az Irak elleni háború fő támogatói, Tony Blair, Silvio Berlusconi és José Maria Aznar is részt vesznek.

Orbán a nemzeti érdekekről

Az EU csatlakozási szerződés aláírási ceremóniája után Orbán Viktor volt miniszterelnök kijelentette, hogy az aláírással Magyarország nagy lehetőséghez jutott, de ahhoz, hogy a tagságot sikerre is vigye, még nagyon sokat kell dolgozni.

Orbán kifejtette, hogy az EU-ban újfajta, szokatlan helyzetben leszünk, mert a nemzeti érdeket egy nagyobb egységben kell érvényesíteni, amely nagyobb egységnek is megvannak a saját közös érdekei. Nagyon fontos tehát, hogy Brüsszelben és Strasbourgban európai megoldásokat kell találni, de mindig olyanokat, amelyek jók a magyaroknak.