Ágnes
-5 °C
2 °C

Vádemelést javasolnak a volt informatikai kormánybiztos ellen

2004.07.23. 12:26
Az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozó Irodája azt fogja az ügyészségnek javasolni, hogy magánokirat-hamisításban felbujtóként elkövetett cselekmények alapos gyanúja miatt emeljen vádat Sík Zoltán, az előző kormány informatikai kormánybiztosa ellen. Keller László közpénzügyi államtitkár szerint azonban még vannak nyitott kérdések.
Hűtlen kezelés miatt emgszűntették az eljárást, felbújtóként elkövetett magánokirat-hamisítás miatt viszont megalapozottnak tartja a rendőrség a vádemelést Sík Zoltán, az előző kormány informatikai kormánybiztosa ellen.

Sík Zoltán az Index érdeklődésére elmondta, hogy a pénteki iratismertetésen közölték vele, hogy a rendőrség megalapozottnak tartja a gyanút, hogy felbujtóként részt vett egy magánokirat-hamisitásban. Megemlítette, hogy a rendőrség megszűntette a hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt indított eljárást. Beszámolt arról, hogy a magánokirat-hamisítás egy ügyvéd vallomása alapján került elő. Az ügyvéd azt állította, hogy a kormánybiztos utasítására számlázott hamisan. Sík Zoltán megjegyezte, ő nem utasított senkit hamis számlázásra. Hozzátette, hogy ha történt is volna ilyen, egy ügyvédnek tudnia kellene, hogy adott esetben bűncselekményt követ el és megtagadhatja a "parancs" végrehajtását. Megjegyezte, hogy ebben az ügyben vállalta volna a szembesítést is az ügyvéddel, aki azonban erre nem volt hajlandó. Az ügyben egyébként az érintett ügyvédet meggyanúsította a rendőrség.

A Nemzeti Nyomozó Irodán az Index érdeklődésére csupán annyit közöltek, hogy az ügyben még tart az iratismertetés, amelyet követően az ügyészséghez továbbítják az eljárás megállapításait. Elmondták, hogy további részletekkel egyelőre nem kívánnak szolgálni.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tavaly augusztusában tett feljelentést hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt az előző kormány ideje alatt működő Informatikai Kormánybiztosság (IKB) ellen. A KEHI egy jelentésében azt állította, 20,7 milliárd forint 84 százalékát szabálytalanul osztotta szét az informatikai kormánybiztosság. (Bővebben)

Stumpf István az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, valamint Sík Zoltán informatikai kormánybiztos korábban visszautasította és méltánytalan politikai támadásnak ítélte a KEHI-vizsgálat eredményét.

Keller László közpénzügyi államtitkár az Index érdeklődésére elmondta: egyelőre nem kapott semmilyen írásos anyagot az eljárás állásáról. Hozzátette, a sajtóban megjelent információk alapján szerinte sok nyitott kérdés maradt, amelyekre talán a rendőrség, vagy az ügyészség álláspontja adja majd meg a választ. Az államtitkár megjegyezte: körülbelül két éve amiatt tett feljelentést, mert az Informatikai Kormánybiztosságnál olyan nagy értékű szerződésekre bukkantak, amelyek mögött például nem volt teljesítményigazolás, illetve amelyekek indokolatlan teljesítményeket számoltak el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!