Benedek
-5 °C
5 °C

Beperli a Népszabadság Simicska Lajost

2004.11.27. 09:20
Simicska Lajos pénteki nyilatkozatát, amelyben a volt APEH-elnök azt üzente a lapnak, hogy "Gondom lesz rátok" fenyegetésként értelmezte Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője, aki kijelentések miatt pert indít. Simicska egy korábbi, a jobboldali sajtóbirodalomról szóló Népszabadság-cikkre reagált a Magyar Nemzetben, azt állítva, vezető a politikai napilap a "rágalmazás olimpikonja".
Polgári pert indít Simicska Lajos ellen a Népszabadság, a Magyar Nemzet pénteki cikke miatt pedig a MÚOSZ etikai bizottságához fordul a napilap - írja a szombati Népszava. Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője azért fordul bírósághoz, mert Simicska azt állította, hogy újságja a szocialista párt lapja. Simicska Lajos a Népszabadságnak a jobboldali médiabirodalom kiépüléséről szóló cikkére reagált a Magyar Nemzetben.

Simicska állhat a jobboldali médiabirodalom mögött

Azt mondta: "a mellébeszélésben a hazugságok terjesztésében a Népszabadság mindig is élen járt". Szerinte a lap "a születésétől kezdve prostituált újság", a "rágalmazás olimpikonja". A Népszava szombati cikke emlékezetet rá, hogy a Népszabadság korábbi cikkében azt érzékeltette, hogy a jobboldali médiabirodalom kiépülése mögött Simicska Lajos is állhat.

Simicska azt állította, nem lepődött meg a napilap írása miatt, hiszen a lap nemrég pert vesztett ellene, amibe nehezen tud belenyugodni. Végül Simicska Lajos kijelentette: "Innen üzenem a Népszabadság újságíróinak: Gondom lesz rátok!"

Nyílt fenyegetés

Vörös T. Károly a Népszavának azt mondta, sok rágalmazó mondat szerepel a nyilatkozatban, de egyetlen olyan sem, amely a Népszabadság korábbi összeállításának egyetlen adatát cáfolná. Vörös T. szerint nem vesztettek pert Simicska ellen. A főszerkesztő a fenyegetést tartja a legsúlyosabbnak.

"Nem tudom felfogni, egy nyilatkozó, aki magát demokratának vallja, hogy mondhatott ilyet" - mondta Vörös T. Károly, aki veszélyesnek, iszonyatosnak és nyílt fenyegetésnek tartja az üzenetet, amely azokat a görcsöket erősíti, amelyek amúgy is benne vannak a társadalomban. "Talán csak nem arra gondol Simicska úr, ha a Fidesz hatalomra kerül, akkor retorziók érhetik a Népszabadságot?" - kérdezte Vörös T. Károly.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a Népszavának azt mondta, semmilyen eljárást nem indítanak hivatalból, mert a nyilatkozat nem tartalmaz semmiféle konkrétumot, így az nem meríti ki sem a szabálysértés, sem pedig a bűncselekmény fogalmát.