Gusztáv
3 °C
7 °C

Nem kérdezhetett bármit a Medgyessy-bizottság

2002.08.02. 12:48
A Medgyessy-bizottság fideszes tagjai úgy vélik, további tisztázásra szorul a kormányfő múltja, mert a nyilvános ülésen csak Medgyessyt mentették fel titoktartási kötelezettsége alól, a testület tagjait nem. Így Medgyessy bármiről beszélhetett, a kérdezők viszont nem érdeklődhettek a zárt üléseken beszerzett információikról.
A Fidesz sajnálattal állapítja meg, hogy a kormányfő múltjával foglalkozó parlamenti bizottság csütörtöki meghallgatásán Medgyessy Péter "titkosrendőri tevékenységének" részleteiről, konkrétumairól és tényleges titkairól nem sok minden derült ki.

A párt pénteki sajtótájékoztatóján Simicskó István, a bizottság fideszes tagja ezt Medgyessy Péter "titkosrendőri kiképzése" máig tartő hatásának tudta be. Körömi Attila pedig úgy foglalt állást: a Medgyessy-ügy kirobbantása az MSZP-n belüli hatalmai harc eredménye.

A Fidesz szerint jobb lett volna a zártülés

Zárt ülésen kellett volna meghallgatnia a kormányfőt a múltját vizsgáló bizottságnak, vélekedett Simicskó István. Nyitray András szerint ez annál is inkább indokolt lett volna, mert a testület tagjai nem kaptak feloldást titoktartási kötelezettségük alól, így nem volt módjuk megfelelő kérdéseket intézni Medgyessyhez. Feloldást ugyanis csak a kormányfő kapott titoktartási kötelezettsége alól.

Indokolt lehet Medgyessy újboli meghallgatása

Simicskó a testület munkájával kapcsolatban ismertette: a kormánypárti tagok javaslata alapján hallgattak meg volt kormánytagokat, a tényadatokat azonban a zárt üléseken szerezték be a volt titkosszolgálati vezetőktől. Szerinte indokolt volna, hogy Medgyessyt újból meghallgassák, ezúttal zárt ülésen, ám nem sok reményt fűzott ahhoz, hogy ekkor őszintén válaszolna a kérdésekre. A kormányfő által megnevezett személyeket azonban mindenképp meg kívánják hallgatni, hogy tisztázhassák Medgyessy kémelhárítói tevékenységét.

Medgyessy a kívétel?

Az egykori titokügyi államtitkár úgy vélte, Medgyessy Péter csütörtöki meghallgatásán maga cáfolta meg korábbi nyilatkozatát, miszerint kémelhárító volt, illetve a KGB ellen dolgozott, hiszen azt közölte, hogy csak elemzői munkát végzett. "A zárt üléseken kiderült, hogy egy III/II-es szigorúan titkos tisztnek igenis feladata volt kollégái figyelése, mivel ők is birtokolhatták azokat az államtitkokat, melyek továbbadását Medgyessynek kellett megakadályoznia." A politikus úgy látja, senki sem hiheti el, hogy Medgyessy Péter volt az egyetlen olyan szigorúan titkos tiszt, akinek más szabályok alapján kellett volna dolgoznia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!