Marcell
19 °C
32 °C

Nem kérdezhetett bármit a Medgyessy-bizottság

2002.08.02. 12:48
A Medgyessy-bizottság fideszes tagjai úgy vélik, további tisztázásra szorul a kormányfő múltja, mert a nyilvános ülésen csak Medgyessyt mentették fel titoktartási kötelezettsége alól, a testület tagjait nem. Így Medgyessy bármiről beszélhetett, a kérdezők viszont nem érdeklődhettek a zárt üléseken beszerzett információikról.
A Fidesz sajnálattal állapítja meg, hogy a kormányfő múltjával foglalkozó parlamenti bizottság csütörtöki meghallgatásán Medgyessy Péter "titkosrendőri tevékenységének" részleteiről, konkrétumairól és tényleges titkairól nem sok minden derült ki.

A párt pénteki sajtótájékoztatóján Simicskó István, a bizottság fideszes tagja ezt Medgyessy Péter "titkosrendőri kiképzése" máig tartő hatásának tudta be. Körömi Attila pedig úgy foglalt állást: a Medgyessy-ügy kirobbantása az MSZP-n belüli hatalmai harc eredménye.

A Fidesz szerint jobb lett volna a zártülés

Zárt ülésen kellett volna meghallgatnia a kormányfőt a múltját vizsgáló bizottságnak, vélekedett Simicskó István. Nyitray András szerint ez annál is inkább indokolt lett volna, mert a testület tagjai nem kaptak feloldást titoktartási kötelezettségük alól, így nem volt módjuk megfelelő kérdéseket intézni Medgyessyhez. Feloldást ugyanis csak a kormányfő kapott titoktartási kötelezettsége alól.

Indokolt lehet Medgyessy újboli meghallgatása

Simicskó a testület munkájával kapcsolatban ismertette: a kormánypárti tagok javaslata alapján hallgattak meg volt kormánytagokat, a tényadatokat azonban a zárt üléseken szerezték be a volt titkosszolgálati vezetőktől. Szerinte indokolt volna, hogy Medgyessyt újból meghallgassák, ezúttal zárt ülésen, ám nem sok reményt fűzott ahhoz, hogy ekkor őszintén válaszolna a kérdésekre. A kormányfő által megnevezett személyeket azonban mindenképp meg kívánják hallgatni, hogy tisztázhassák Medgyessy kémelhárítói tevékenységét.

Medgyessy a kívétel?

Az egykori titokügyi államtitkár úgy vélte, Medgyessy Péter csütörtöki meghallgatásán maga cáfolta meg korábbi nyilatkozatát, miszerint kémelhárító volt, illetve a KGB ellen dolgozott, hiszen azt közölte, hogy csak elemzői munkát végzett. "A zárt üléseken kiderült, hogy egy III/II-es szigorúan titkos tisztnek igenis feladata volt kollégái figyelése, mivel ők is birtokolhatták azokat az államtitkokat, melyek továbbadását Medgyessynek kellett megakadályoznia." A politikus úgy látja, senki sem hiheti el, hogy Medgyessy Péter volt az egyetlen olyan szigorúan titkos tiszt, akinek más szabályok alapján kellett volna dolgoznia.