Zoltán
-4 °C
9 °C

Simonyi: Nem mindegy az iraki részvétel

2003.05.14. 07:07
Nem mindegy, hogy a dánokkal, a csehekkel, a szlovákokkal, a románokkal s másokkal ott lesznek-e Irakban a magyarok is, vagy távol maradnak - nyilatkozta az MTI-nek Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete, aki szerint a magyar cégek sokkal nagyobb eséllyel kapcsolódhatnak be az újjáépítésbe, ha az ország a stabilizálásból is kiveszi a részét.
Nagy jelentősége van annak, hogy az Országgyűlés négypárti küldöttsége a múlt héten Washingtonban közvetlenül megismerhette az amerikai álláspontot Irakról, és mindegyik képviselő kifejthette pártja nézeteit - hangsúlyozta Simonyi András, a Magyar Köztársaság washingtoni nagykövete az MTI-nek adott interjújában.

Tisztességes hozzájárulás lenne

Eörsi Mátyás (SZDSZ), Font Sándor (MDF), Gedei József (MSZP) és Balla Mihály (Fidesz) képviselők az amerikai kormány illetékeseivel és kongresszusi tagokkal találkoztak. Washingtonban járt a múlt héten Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, majd Bársony András, a külügyi tárca politikai államtitkára is, akik partnereiknek jelezték, hogy a magyar kormány hozzá kíván járulni az iraki stabilizációs erők felállításához, de szó esett a hosszú távú együttműködés kérdéseiről is.

A magyar kormány háromszáz katonával egy kisebb zászlóaljat állítana ki, amely a nemzetközi hadosztály három dandárjának egyikébe tagolódna be. Ez tisztességes, arányos hozzájárulás lenne az iraki stabilizációs erőkhöz - mondta a nagykövet kedd este Washingtonban.

Fontos Magyarország

A washingtoni látogatások Simonyi András szerint azt mutatják, Amerika számára fontos Magyarország, hosszú távon számít rá, mint szövetségesre és méltányolja, hogy szolidaritást vállalt vele a terrorizmus elleni harcban. A magyar képviselők részletesen megismerhették az amerikai álláspontot, árnyaltabban, mintha csak otthon tájékozódtak volna, ugyanakkor elmondhatták aggályaikat, fenntartásaikat is.

A konszenzus lehetőségét továbbra sem kizárva a nagykövet hangsúlyozta, nem mindegy, hogy a dánokkal, a csehekkel, a szlovákokkal, a románokkal s másokkal ott lesznek-e Irakban a magyarok is, vagy távol maradnak. Magyarország jó hírének ápolása fontos, mivel kihat érdekei hosszú távú érvényesítésére mind a szövetségben, mind a kétoldalú viszonyban. A magyar cégek sokkal nagyobb eséllyel kapcsolódhatnak be az újjáépítésbe, ha Magyarország a stabilizálásból is kiveszi a részét.

Jó kép alakult ki

Magyarország nagy tekintélyt szerzett Amerikában egyértelmű álláspontjával, az irakiak taszári kiképzésével, illetve azzal, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök aláírta a nyolcak levelét, amelynek Washingtonban az volt az olvasata, hogy Európa és Amerika nem szakadhat el egymástól. Jó lenne, ha Magyarország tovább menne ezen az úton az Irakba küldendő zászlóaljjal. Ez logikusan következne abból, hogy a magyarok helyt álltak Boszniában, Koszovóban és később Afganisztánban is.