Géza
-12 °C
-4 °C

Siófokon megadóztatnák a randalírozó turista fiatalokat

2004.02.18. 15:57
Siófok újra a kormányhoz fordul, hogy terjessze ki a fiatalokra az idegenforgalmi adó megfizetésének kötelezettségét. A városvezetés azért vár sürgős intézkedést, mert a városban mind több a fiatal turista, akik az idegenforgalmi adó alól jelenleg mentességet élveznek.
Siófok képviselőtestülete 2003 végén fölterjesztést juttatott el a kormányhoz a helyben szedhető idegenforgalmi adó alóli mentességek megszüntetése érdekében. A távozó pénzügyminiszter ezt elutasította, a képviselőtestület azonban az új miniszter hivatalba lépését követően eljuttatja a kormányzathoz a javaslat módosított megismétlését - közölte az MTI-vel szerdán Nagy István, a tóparti város önkormányzatának sajtószóvivője.

Akik mentesülnek

A törvény szabályoz
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerint idegenforgalmi adó szedhető attól a magánszemélytől, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. Mentesül az adó alól a 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély.
A siófoki városvezetés azért vár sürgős intézkedést e helyi adót illetően, mert a városban mind több a fiatal és a nyugdíjas turista, s ők a tartózkodási idő alapján naponta fizetendő idegenforgalmi adó alól jelenleg mentességet élveznek.

A siófokiak eredetileg azt kérték, hogy a továbbiakban fizessenek idegenforgalmi adót a 14-18 év közöttiek és a 70 éven felüliek is, az új javaslat szerint viszont már csak a fiatalokat köteleznék az üdülőhelyi díj megfizetésére - tájékoztatott a szóvivő.

Több a káruk, mint a hasznuk

A kérelem legfőbb indoka, hogy az elmúlt években az idegenforgalmi idényben jelentősen megnőtt a fiatalok száma, akik ugyan csak néhány napot töltenek Siófokon s nem kell idegenforgalmi adót fizetniük, a város költségeit viszont alaposan megnöveli az általuk okozott károk eltüntetése, mint például a hatalmas mennyiségű, hátrahagyott szemét és üveg eltávolítása, a megrongált táblák kijavítása és cseréje.

2002-ben 172 millió forint volt Siófok bevétele az idegenforgalmi adóból, ez az összeg 2003-ban 141 millióra apadt. Ezzel csökkent az állami hozzájárulás is, amely alapján minden egy forint idegenforgalmi adó megfizetése után két forintot kap a település, így ez a bevétel gyakorlatilag annak háromszorosát biztosítja az önkormányzatnak.

Siófokon az idegenforgalmi adó személyenként egy napra a tóparti üdülőövezetben 200, a Balatontól távolabb eső negyedekben pedig 150 forint, a városba látogató vendégek száma pedig évente több száz ezer - tudta meg az MTI a városházi szóvivőtől.