Árpád
-2 °C
4 °C

A Fidesz leállítaná a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációját

2008.09.21. 13:02
A Fidesz oktatáspolitikusa szerint a Nemzeti Tankönyvkiadó utolsó részvénycsomagjának elkótyavetyélése árdrágulást okozhat.

A Fidesz álláspontja szerint le kell állítani a Nemzeti Tankönyvkiadó még állami tulajdonban lévő részének eladását - nyilatkozta Sió László, a párt oktatási munkacsoportjának vezetője vasárnap.

Sió szerint bár az állami tulajdonban maradt 25 százalék + 1 szavazat nem jelent erős befolyást a cég döntéseire, "még mindig jobb, mint a semmi". A szakpolitikus úgy látja, az állami befolyás elvesztése veszélyezteti a közoktatás fejlesztését, és jelentős árdrágulást is eredményezhet a tankönyvpiacon.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szeptember 17-én döntött úgy, hogy nyilvános, egyfordulós pályázaton értékesíti a tankönyvkiadó még állami tulajdonú részét. A vállalatot kivették azon cégek köréből, amelyek egészét vagy egy részét tartós állami tulajdonban kell tartani.

Sió László szerint e lépéssel befejeződik a Nemzeti Tankönyvkiadó "elkótyavetyélése". Mint mondta, a kár több milliárd forint, ami részben az alacsony eladási ár, részben pedig az azóta elmaradt nyereség miatt érte az államot, illetve az adófizetőket.

2004-ben a Gyurcsány Ferenc kormányfő korábbi üzletfele, Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Láng Kiadó és Holding Rt. vehette meg a Nemzeti Tankönyvkiadó többségi pakettjét. A furcsa visszalépések és kizárások miatt végül az egyedüliként versenyben maradt Láng Holding a pályázat második fordulójában győztes árajánlata majdnem egymilliárd forinttal maradt el az első forduló legjobb ajánlatától - emlékeztetett Sió a privatizáció furcsaságaira. 2006 tavaszán Erdős cége értékesítette a tankönyvkiadóban lévő tulajdonrészét a finn tulajdonú Sanoma lapcsoportnak; a vételár sosem került nyilvánosságra.

A privatizációt követően a Fidesz felszólította az ÁPV Rt. felügyelő bizottságát, hogy vizsgálja meg a tranzakció körülményeit. Sió László szerint azonban nem történt érdemi vizsgálat. A fideszes oktatáspolitikus szerint az elmúlt hetek tankönyvbotránya igazolja, hogy a Fidesz korábbi aggodalmai nem voltak alaptalanok.

A politikus sajtótájékoztatóján a Sulinova Kht., illetve ennek utóda, az Educatio Kht. hétmilliárd forintos támogatását, ésa kapcsolódó EU forrás felhasználását is említette. Mint mondta, ezt a pénzt nem pályázatták meg, hanem az oktatási tárca háttérintézményére bízták a felhasználását. Az ebből a pénzből finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatban Sió szerint számos minőségi kifogás merült fel. A Fidesz ezért felszólítja a kormányt, hogy számoljon el a hétmilliárd forinttal, illetve nevezze meg azokat a személyeket, akik felelősek az elmúlt időszakban nyilvánosságra került tankönyvbotrányért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?