Jusztina
1 °C
16 °C

A Fidesz leállítaná a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációját

2008.09.21. 13:02
A Fidesz oktatáspolitikusa szerint a Nemzeti Tankönyvkiadó utolsó részvénycsomagjának elkótyavetyélése árdrágulást okozhat.

A Fidesz álláspontja szerint le kell állítani a Nemzeti Tankönyvkiadó még állami tulajdonban lévő részének eladását - nyilatkozta Sió László, a párt oktatási munkacsoportjának vezetője vasárnap.

Sió szerint bár az állami tulajdonban maradt 25 százalék + 1 szavazat nem jelent erős befolyást a cég döntéseire, "még mindig jobb, mint a semmi". A szakpolitikus úgy látja, az állami befolyás elvesztése veszélyezteti a közoktatás fejlesztését, és jelentős árdrágulást is eredményezhet a tankönyvpiacon.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szeptember 17-én döntött úgy, hogy nyilvános, egyfordulós pályázaton értékesíti a tankönyvkiadó még állami tulajdonú részét. A vállalatot kivették azon cégek köréből, amelyek egészét vagy egy részét tartós állami tulajdonban kell tartani.

Sió László szerint e lépéssel befejeződik a Nemzeti Tankönyvkiadó "elkótyavetyélése". Mint mondta, a kár több milliárd forint, ami részben az alacsony eladási ár, részben pedig az azóta elmaradt nyereség miatt érte az államot, illetve az adófizetőket.

2004-ben a Gyurcsány Ferenc kormányfő korábbi üzletfele, Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Láng Kiadó és Holding Rt. vehette meg a Nemzeti Tankönyvkiadó többségi pakettjét. A furcsa visszalépések és kizárások miatt végül az egyedüliként versenyben maradt Láng Holding a pályázat második fordulójában győztes árajánlata majdnem egymilliárd forinttal maradt el az első forduló legjobb ajánlatától - emlékeztetett Sió a privatizáció furcsaságaira. 2006 tavaszán Erdős cége értékesítette a tankönyvkiadóban lévő tulajdonrészét a finn tulajdonú Sanoma lapcsoportnak; a vételár sosem került nyilvánosságra.

A privatizációt követően a Fidesz felszólította az ÁPV Rt. felügyelő bizottságát, hogy vizsgálja meg a tranzakció körülményeit. Sió László szerint azonban nem történt érdemi vizsgálat. A fideszes oktatáspolitikus szerint az elmúlt hetek tankönyvbotránya igazolja, hogy a Fidesz korábbi aggodalmai nem voltak alaptalanok.

A politikus sajtótájékoztatóján a Sulinova Kht., illetve ennek utóda, az Educatio Kht. hétmilliárd forintos támogatását, ésa kapcsolódó EU forrás felhasználását is említette. Mint mondta, ezt a pénzt nem pályázatták meg, hanem az oktatási tárca háttérintézményére bízták a felhasználását. Az ebből a pénzből finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatban Sió szerint számos minőségi kifogás merült fel. A Fidesz ezért felszólítja a kormányt, hogy számoljon el a hétmilliárd forinttal, illetve nevezze meg azokat a személyeket, akik felelősek az elmúlt időszakban nyilvánosságra került tankönyvbotrányért.