Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Havi negyedmillió Gyenesei drámaírójának

2008.10.31. 09:08
A pénzt Siposhegyi Péter azért kapja, hogy szakértőként segítse a tárca vezetője, Gyenesei István médiaszerepléseit.

Gyenesei Istvánt május közepén, a kormány átalakításakor nevezték ki az önkormányzati tárca vezetőjének. Ő pedig július elsejétől havi 250 ezer forintért az év végéig leszerződtette Siposhegyi Pétert, hogy szakértőként részt vegyen a miniszter "sajtó-, médiaszerepléseinek előkészítésében" - számol be a Magyar Nemzet pénteki száma.

"Középen látok egy csomó pénzt"

Az alábbi betűhív idézeteket a "Kapu" című folyóirat augusztusi, húszéves jubileumi számában megjelent Siposhegyi-cikkből emeltük ki, önkényesen.

Én csak egyvalaki nevében nyilatkozhatok, ez magam valék. (...) Életem azzal telt, hogy fanatikusan hittem az írás társadalomjavító erejében, fanatikusan hittem az olvasó taníthatóságában, valamifajta kollektív katarzisban, s abban, hogy ez egy olyan ország, ahol az írónak, a tollat forgatónak megkülönböztetett szerepe van. Ahogy a nagy költő írta: „Az egész népet tanítani, s nem középiskolás fokon”.

(...)

Amit látok nagyon egyszerű kép, mint a legendás pécsi mester, Victor Vasarely néhány alkotása. Négyszögek. Négyszögek. Négyszögek. Zseniálisan egymásba s térbe, pontosabban térnek látszó síkba szerkesztve. Mit látok? Középen egy csomó pénzt. (...) És majd újra kifut valamely adriai kikötőből az aranynak éppen nem nevezhető, de nemesfémből lévő hajó, majd kiderítjük, hogy ha mások megülték az István a király című produkció negyedszázados évfordulóját irdatlan összegből, s ki tudja miért, közszolgálatnak álcázva a kereskedelmet, majd megülünk mi is valamit, tehát nem változni fog az életünk, csak folytatódni, legfeljebb a szereposztás változik majd.

Siposhegyire akkor figyelt fel először a média, amikor Deutsch Tamás a parlamenti interpellációjában arról beszélt, hogy a miniszter körlevelében színházzal bíró városok polgármestereinek ajánlgatta bemutatásra barátja színdarabjait.

Miniszterként Gyeneseihez tartoznak az önkormányzatok kulturális kiadásai, ezért kérését egyfajta nyomásgyakorlásként is lehetett értelmezni. A miniszter az ajánlólevélben nem említette, hogy a színműíró korábban neki dolgozott. Az Index fórumán Siposhegyi bevallotta, hogy közel hat éven át kapott havonta 60 ezer forintot kommunikációs tanácsadásért.

Az összegért az akkor Somogy megyei közgyűlési elnök Gyenesei média-szerepléseit kellett tartalmi és stiláris szempontból fésülgetnie. Siposhegyi néhány protokollkiadvány megfogalmazását is segítette. Gyenesei elégedett lehetett barátja teljesítményével, ezért adhatott neki hasonló megbízást a minisztériumban.

Az Önkormányzati Minisztérium szerint Siposhegyi megelégedésre végzi a munkáját, és teljesítményigazolás alapján fizetik. A megbízása konkrét részleteiről azonban nem közöltek részleteket.  • Vennék
  • Bankszámla