Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hatmilliót utazott el a kisgazda privatizátor

2001.01.25. 17:34
Több mint hatmillió forint közpénzt költött külföldi utazásra 1999-ben az ÁPV Rt. felügyelő bizottságának kisgazdapárti elnöke a Népszava értesülései szerint. A napilap csütörtöki számában megkérdőjelezi Sipos Árpád utazásainak jogi hátterét, mondván: a felügyelő bizottság elnökének nincs jogköre arra, hogy külföldön tárgyaljon privatizációs ügyekről. Sipos az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: rosszízű politikai támadás áldozata.
Sipos Árpád legutóbb Torgyán Józseffel utazott Dél-Amerikába, ahol a privatizációs magyar érdekeltségről tárgyalt. A napilap ennek az utazásnak a jogi hátterét vitatja. A vagyonkezelő szervezet fb-elnökének ugyanis nincs olyan jogköre, mely lehetővé tenné, hogy privatizációs ügyekről külföldön tárgyaljon.

Az ÁPV Rt. felügyelő bizottsága a parlamenti pártok, a kormány, a munkavállalói és a munkáltatói oldal, valamint az Állami Számvevőszék delegáltjaiból álló testület. Jogköre szerint - a részvénytársasági fb-khez hasonlóan - törvényességi kontrollt gyakorol az igazgatóság felett. Vagyis a felügyelő bizottság elnökének és tagjainak nincs joga és nem is dolga privatizációs üzleti tárgyalásokat folytatni - írja csütörtöki cikkében napilap.

Sipos: "Rosszízű sajtóhadjáratról van szó"

Sipos Árpád az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: rosszízű, politikai indíttatású sajtóhadjárat részének tartja az utazásairól megjelenteket. Az fb-elnök elmondta, hogy 1995-től dolgozik a privatizációs szervezet felügyelő bizottságában, és 1998-óta, az Állami Számvevőszék javaslatára tölti be a testület elnöki tisztét. Átfogó tapasztalatokkal rendelkezik tehát a magánosítási folyamat mindkét szakaszáról, a stratégiai cégek eladásáról éppúgy, mint a tőkepiaci tranzakciókról - fogalmazott az elnök, aki az Index megkeresésére nem volt hajlandó semmit sem hozzátenni a távirati iroda szerkesztőségébe eljuttatottakhoz, pedig kíváncsiak lettünk volna arra, hogy az elnök minden bizonnyal nagyértékű szakmai tapasztalata és jelenlegi munkaköre hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Sipos Árpád, akit az utazó minisztériumi delegációkba külső tagként maga Torgyán javasolt, elmondta: az ÁPV Rt. felügyelő bizottsága önálló költségvetés szerint gazdálkodik, ebben külön tételként jelenik meg az utazási költségkeret.

Az ÁPV Rt. felügyelő bizottságának elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában finoman megfenyegette az utazásra elköltött közmilliók után vizsgálódó sajtót, mondván: a média lejárató tevékenységéről szerzett tapasztalatairól tájékoztatta a készülő magyar jogi szabályozással foglalkozó kormányzati műhelyt.

Sipost nem az FVM utaztatta

Béres Béla, Torgyán József kabinetfőnöke az Index érdeklődésére elmondta, hogy a minisztériumnak nincs köze Sipos utazásaihoz, hiszen az ÁPV Rt. munkatársa nem a politikai delegáció tagjaként, hanem üzletemberként volt jelen a dél-amerikai körúton. ,,Az FVM mindig is támogatta a külföldre saját költségükön, de a delegációval utazó üzletembereket, hiszen célunk az, hogy a magyar gazdaság ismert legyen világban" - tette hozzá Béres az Index érdeklődésére.

Minden alapot nélkülöz és nincs összhangban a valós helyzettel Sipos Árpád kijelentése, hogy a privatizációs törvény által létrehozott felügyelőbizottság tagjai, pártdelegálástól függetlenül, rendszeresen vettek részt külföldi utakon - áll a közleményben, amelyet az fb hat tagjának nevében, Velez Zoltán az MSZP által delegált fb-tag juttatott el a távirati irodához. De aláírta a dokumentumot Inokai Géza, a munkavállalók, Nagy Tamás a munkaadók, Papcsák Ferenc a Fidesz, Pongrácz Tibor a kormány és Vásárhelyi István, az SZDSZ delegáltja. A nyilatkozatot aláíró FB-tagok teljes felelősségünk tudatában kijelentjük: soha semmilyen kormánydelegációban és konferencián nem vettünk részt az ÁPV Rt. költségén - szögezi le a közlemény.

A dokuemnetum szerint a felügyelőbizottság néhány tagja - két ellenzéki, két kormánypárti delegált, valamint maga az FB-elnök - az elnök-vezérigazgató és az igazgatóság felkérése alapján ellenőrizték a Matáv-részvény Londonban történt árazását (két nap), valamint az OTP-részvény árazását (két fő, három nap). A fenti állítás különösen igaz a második mandátumukat töltő FB-tagokra, az ő 1995-től terjedő tevékenységük egészére, ellentétben az elnök nyilatkozatával, aki kialakult gyakorlatként említi a külföldi utakon való részvételt - írja az fb-tagok nyilatkozata.