Ágnes
-1 °C
2 °C

Sipos Józsefet kizárták az MSZP-ből

2006.10.14. 15:45
Sipos József kárt okozott a szocialista pártnak, ezért többségi döntéssel kizárták, döntött a szocialisták etikai bizottsága. A politikus a múlt héten egy zárt ülésre besegített egy újságírót, aki az ott elhangzottakat nyilvánosságra hozta. Sipos nem fogadja el a mostani döntést, és valószínűleg fellebbez.

A Magyar Szocialista Párt Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága - négy órás ülés után - szombaton kizárta a pártból Sipos Józsefet, aki a párt választmányának október 7-i zárt ülésére a Magyar Rádió újságíróját besegítette. Mint ismert, az újságíró felvételt készített, amelyet aztán a rádió honlapján közzétettek. A zárt ülésen elhangzottak miatt Lamperth Mónika és Szekeres Imre is magyarázkodni kényszerült.


Sipos József

A testület azért döntött így, mert "az MSZP Alapszabálya és az Országos Választmány SZMSZ-e megsértésre került" - olvasható a szocialisták közleményében, amely az alapszabály 45. paragrafusa alapján megállapítja: Sipos kárt okozott a pártnak.

Sipos József elismerte, hogy ő hívta be az újságírót a zárt ülésre, és ezzel hibát követett el, kommentálta döntésüket ifjabb Simon Gábor, az etikai bizottság elnöke. A kizárásról többségi döntés született, amely információink szerint korántsem volt egyhangú. A tizenöt fős testületből öten túl szigorúnak találták a kizárásos szankciót.

Sipos József rögtön azután, hogy kiderült, ő vitte be az újságírót, már a hét elején lemondott az MSZP-s választmányi tagságáról és a társadalompolitikai tagozat ügyvivői tisztségéről.

A politikus szerint késve érkezett a tanácskozásra, így nem tudta, hogy az ülés zárt. Arra sem számított, hogy a riporter felvételeket is készít, érvelt a közel négyórás etikai testületi ülésen.

Sipos József kizárása után az Indexnek elmondta, nem fogadja el a döntést, és valószínűleg fellebbez. Mint mondta, "továbbra is tisztességes, de nem hibátlan politikusnak érzem magam".

Sipos azt követően dönt a fellebbezésről, hogy az etikai bizottság hivatalos jegyzőkönyvét kézhez kapja. Amennyiben fellebbez, sorsáról a jövő februári tisztújító kongresszus dönthet. Sipos mindehhez hozzátette, azért akar tovább politizálni, hogy a megszorítások pénzügyi oldalához a multinacionális cégek, a bankok, a gazdagok nagyobb mértékben járuljanak hozzá, a szegények pedig több kompenzációt kapjanak.