Friderika
13 °C
29 °C

Sírokat rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben

2005.06.15. 11:58
Több mint száz sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben, a károk felmérése még tart. A főpolgármester egymillió forintot ajánlott fel annak, aki információkkal szolgál a vandálokról, a rendőrség pedig félmillióval toldotta meg a jutalmat. A pártok felháborodtak.

Százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben, közölte a Mazsihisz ügyvezető igazgatója szerda délelőtt. A sírköveket felborították, illetve összetörték, de felfestésekkel nem találkoztak, mondta Zoltai Gusztáv.

A temetőt vasárnap zárták be ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki újra, ekkor vették észre a rongálást. A rendőrség a helyszínen van, a károk felmérésében részt vesznek a hitközség tagjai is. Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese megerősítette, hogy több mint száz sírt rongáltak meg a temetőben.

A helyszínen tartózkodó hadnagy elmondta, a helyszíni vizsgálat a temető nagysága miatt akár egy napot is igénybe vehet. A rendőrségre a reggeli órákban érkezett állampolgári bejelentés a sírrongálásról.

Egymillió forintot ajánlott fel Demszky Gábor annak, aki információkkal szolgál a temetőben történt vandál sírrongálásról. A helyszínt felkereső főpolgármester az MTI-nek elmondta, felkérte a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-t, hogy vegyenek részt a felborított és összetört sírok helyreállításában. "Gyalázatos bűntett ez a sírrongálás, mélységesen elítélendő mindenféle rasszizmus, különösképpen az, amely kegyeletsértéssel párosul" - mondta Demszky.

A rendőrség kora délután szintén bejelentette, hogy félmillió forintot ajánl fel a nyomravezetőnek. "A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, melyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú alapossá válik és ismereteit az eljárás során tanúként ismerteti" - tartalmazza a rendőrség közleménye, amelyből az is kiderül, hogy szükség esetén megvédi a nyomravezetőt.

Nem kell hozzá antirasszizmus

"Sem antirasszistának, sem hívőnek, de még demokratának sem kell lenni ahhoz, hogy az ember undorodjon az ilyen tettektől. Ahhoz elég tisztességes embernek lenni.' - áll Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közleményében. A kormányfő szerint a temető a Föld minden kultúrájában a közösség egyik legfontosabb helye: "itt búcsúzunk el, és itt emlékezünk elvesztett szeretteinkre, itt emlékeztetjük magunkat arra a felelősségre, amely az élet egyszeriségéből, megismételhetetlenségéből következik mindannyiunk számára. A temetők megrongálása - tartozzék bár a sírkert akármelyik közösséghez is - mindig több egyszerű garázdaságnál, mert nem tárgyak, hanem érzések ellen követték el. Ami történt, az nem csak a magyar zsidósággal szemben bűn, nem is csak a magyarsággal szemben az, hanem mindezen túl az egyetemes és legősibb emberi értékek megtagadása. Hitvány, ostoba és embertelen tett."

Orbán mélyen elítélte a történteket

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mélyen elítélte a Kozma utcai zsidótemető sírjainak megrongálását. "Az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan" - mondta Orbán Viktor az MTI-nek szerdán. "Akármilyen politikai viták voltak az elmúlt tizenöt évben, az emberi méltóság védelme mindenek felett állt, (...) jó volna, hogyha ez nem változna meg" - tette hozzá. A pártelnök maga és a Fidesz nevében együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak. Mint mondta, a hatóságoktól elvárják, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban járjanak el az ügyben, és minél hamarabb kerítsék kézre az elkövetőket.

Gyalázatos gaztett

A legalantasabb, leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás - közölte Donáth László szocialista politikus az MTI-vel. "Azért a legalantasabb, vagy leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás, mert teljesen nyilvánvaló teszi, hogy az, aki ilyet tesz, az az élőkkel nem tud mit kezdeni" - hangoztatta a politikus. Mint mondta, aki ilyet tesz, az nem vállalja, hogy az élőkkel konfliktusba keveredjék, hanem azt gondolja, hogy az élők emlékezetének meggyalázásával szerezhet magának valamilyen fajta dicsőséget, vagy előnyt.

"Ebben az értelemben súlyosabb dolog, mint hogyha valakit pofon vágnak vagy leköpnek az utcán" - tette hozzá. A politikus szerint kellő körültekintéssel kell ezt a kérdést kezelni és kinyomozni azt, hogy ki tette, mert az, hogy neonáci, vagy fasiszta szimbólumot, szót nem mázoltak a sírokra, még "nem jelenti azt, hogy nem ugyanabból az indulatból tették, mint amit egyébként a jelképek magukban hordoznak".

Elképesztő, hogy 2005-ben Magyarországon ilyesmi előfordulhat, közölte Horn Gábor, szabad demokrata ügyvivő. "Mindannyiunknak, az egész magyar közéletnek végig kell gondolnia, hogy kinek, mekkora felelőssége van abban, hogy ez előfordulhat Magyarországon" - jelentette ki a politikus.

Véleménye szerint lehet, hogy itt néhány elvetemült suhancról van szó, aki nem méri fel a tettei súlyát, de akkor is van a politikának felelőssége ebben, mert ezek a minták itt élnek köztünk, jelen vannak. "Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy ennél súlyosabb, tudatos dologról van szó" - mondta.

Primitívség, műveletlenség

Herényi Károly, az MDF országgyűlési frakcióvezetője szerint megdöbbentő, hogy időről-időre, nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos pontján zsidó temetőket rongálnak meg. Szerinte emögött valószínűleg nem tudatos antiszemitizmus áll, hanem primitívség, műveletlenség, az ismeretek teljes hiánya.

Herényi Károly kifejtette, hogy az ilyen cselekmények elkövetői nem tartoznak a jogkövető csoportokhoz, így a legjobb megoldás a gyors és hatékony, eredményes felderítés, illetve a példás büntetés.