Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Spiegel súlyos krízisről, a Le Monde árpádsávos zászlókról ír

2006.09.21. 10:29
Kevesebbet ír a világsajtó a budapesti tüntetések harmadik éjszakájáról, hiszen kevesebb volt a rendbontás is. Ugyanakkor az elemzések továbbra is Gyurcsány helyzetét tartják bizonytalannak. A BBC hosszú ellenzéki kampányról ír, a CNN további tiltakozásokra számít. A Le Monde az árpádsávos zászlókat emeli ki, mint az egykori pro-náci rezsim második világháború alatt használt szimbólumát.

Csökkenő terjedelemben számoltak be csütörtökre virradóra a világhírügynökségek a budapesti tüntetésekről, és egyöntetűen megállapították: némileg csitultak a zavargások.

Kijárási tilalom?

Az AP tudósításában a Magyar Rádió alapján idézte Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, aki szerint a kormány minden szükséges eszközt bevet a zavargások leállítására, hozzátéve, hogy fontolóra veszik a kijárási tilalom bevezetését is.

Az amerikai hírügynökség a Hír Tv alapján azt is idézte a minisztertől, hogy "indokolt a rendőrség fegyverhasználata" a legerőszakosabb szélsőségesek megfékezése érdekében.

Eltökélt a miniszterelnök

Ezrek gyűltek össze a Parlament előtt, és harmadik éjjel követelik a kormány lemondását - kezdi tudósítását a BBC. Az előző éjjeleken erőszakos tiltakozások voltak, amelyek a rendőrség szerint jobboldali csoportok és futballhuligánok műve - számol be a brit hírforrás.

A szocialista irányítású kormány a jobboldali ellenzéket vádolja azzal, hogy nem tesz eleget azért, hogy a helyzet lecsillapodjon. Orbán Viktor, a Fidesz vezetője viszont népszavazásnak tekinti a közelgő választásokat, és megkérdőjelezi a kabinet legitimitását.

Elhúzódó kampány

A BBC helyszíni tudósítója, Nick Thorpe hosszú kampányra számít, hiszen a Parlament előtti tüntetők letáboroztak a Kossuth téren, és szombaton a Fidesz is nagygyűlésre készül. Ugyanakkor a BBC - és rá hivatkozva az orosz Lenta.ru internetes hírszájt - megjegyzi, hogy lemondtak a fővárosban egy csütörtöki tiltakozó rendezvényt, a diáktüntetést. (A Lenta.ru és a német Spiegel Online is kiemeli ugyanakkor, hogy Petrétei József rendészeti miniszter a kijárási tilalom bevezetését is fontolgatta.)

A CNN szerint Magyarországnak további tiltakozásokra kell számítania. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy Gyurcsány nem mond le, miután nyilvánosságra hozták a hangfelvételt egy zártkörben elhangzott beszédéről, amelyben beismerte hazugságát.

Orbán: alkalmatlan kabinet

A német Spiegel Online szerint ezrek követelik Gyurcsány Ferenc visszalépését Budapesten. A hírforrás kiemeli, hogy a harmadik éjszaka viszonylag békésebb volt az előzőekhez képest, miközben a militáns tüntetők ellen a rendőrség könnygázt használt.

A Spiegel megismétli, hogy noha az ország a kommunizmus bukása óta a legsúlyosabb krízisbe jutott, Gyurcsány nem akar lemondani. A jobboldal vezére a Spiegel szerint elhatárolódott az erőszakos demonstrálóktól, de a kabinetet kormányzásra alkalmatlannak minősítette Orbán Viktor.

Az EU nem azért adott milliárdokat, hogy elégedetlenséget keltsen

Bírálta Magyarországot a Deutschlandfunk német rádióállomásnak nyilatkozó Constanze Krehl, az Európai Parlament német szociáldemokrata képviselője. Krehl szerint Magyarország azért lett az Európai Unió tagállama, hogy az emberek számára jobb életet teremtsen, nem pedig azért, hogy a lakosságot még elégedetlenebbé tegye.

"Az EU milliárdokat invesztált az országba, hogy segítse a kormányt a felemelkedés megteremtésében" - jelentette ki a német politikus, aki a rádió értesülései szerint Magyarországra utazott, hogy felmérje a jelenlegi politikai, illetve gazdasági helyzetet.

Árpádsávos zászlók

A francia Le Monde 10-15 ezer tüntetőről ír a szerdai Kossuth téri rendezvény kapcsán. A harmadik napja tartó tiltakozássorozat Gyurcsány Ferenc ellen bontakozott ki, a tüntetők fiatalok, 20-30 év körüliek - írja a párizsi lap.

A Gyurcsány lemondását követelő tömegben feltűntek az árpádsávos zászlók, amelyeket a "pro-náci" rezsim használt a második világháború idején - írja a lap. A hamis bombariadókat is megemlíti a Le Monde, amelyek az MTV-ben és a Hír tévében voltak.

A Le Monde idézi Áder Jánost, a Fidesz alelnökét is, aki Gyurcsány Ferenc feltétel nélküli lemondását követelte. Az újság szerint a szocialisták népszerűsége igen gyászosan alakul: 23 százalék szavazna rájuk, ellentétben a Fidesz 34 százalékos mutatójával.

Magyarország rosszabb állapotban, mint amilyennek tűnt

Az utóbbi napok budapesti eseményei azt mutatják, hogy Magyarország rosszabb állapotban van, mint az eddig tűnt: néhány éves baloldali kormányzás után az ország politikailag megosztott és katasztrofálisan eladósodott - írja a Mladá Fronta Dnes, a legolvasottabb cseh napilap.

"Az ellenzéki jobboldal, amely sokkal nacionalistább mint a cseh jobboldal, kihasználta a helyzetet. Elutasítja az áprilisi választás eredményének elismerését, amelyet szorosan elveszített, és minden hozzáférhető eszközzel megpróbálja megdönteni a kormányt" - véli az újság.

A fasizmushoz húznak

Megjegyzi, hogy a tiltakozók másik csoportjába azok tartoznak, akiknek a Gyurcsány csomag miatt valóban rosszabbul fog menni. A tüntetők harmadik csoportját pedig a magyar "ultranacionalisták" képezik, akiknek száma ugyan csak néhány száz, de nagyon jól szervezettek. "Jelentős részük a szélsőjobbhoz, sőt a fasizmushoz húz" - mutat rá a lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!