Bernát, Felícia
EUR 385,16 Ft
USD 364,32 Ft
8 °C
30 °C

Az országos tisztifőorvos cáfolja a regionális vezetőt

2007.06.07. 19:08
Folytatódik a vádaskodás a pásztói betegekről. Először a miskolci és a pesti idegsebészetek csaptak össze, hogy ki illetékes, majd beszállt a vitába az egészségügyi miniszter és a regionális tisztifőorvos is. Most viszont megszólalt az országos tisztifőorvos, miközben a Fidesz káoszról beszél. A fővárosban mindemellett zajlik a vita a Heim Pál kórház finanszírozásáról, ebben az ügyben az Index információi szerint megoldás született csütörtökön az Egészségügyi Minisztériumban.
Az ÁNTSZ-t vezető országos tisztifőorvos, Falus Ferenc szerint a salgótarjáni betegeket Miskolcon a legilletékesebb helyre szállították: esetükben ugyanis sürgősségi ellátásról volt szó, így nem a területi ellátási kötelezettség volt a meghatározó, hanem a szakmai ügyeleti ellátási rend.

Mit mondott a regionális tisztifőorvos?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-magyarországi Regionális Intézetének vezetője levelében korábban egyetértéséről biztosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházat - erről pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa értesítette a távirati irodát.

A levélben foglaltakról szólva Csiba Gábor elmondta, az értesítés alapján a miskolci egészségügyi intézmény mindent megtett a betegekért, függetlenül attól, hogy idegsebészet vonatkozásában a miniszteri határozatban Nógrád megye nem tartozik hozzá "ellátási kötelezettségi területként".

A regionális tisztiorvosi szolgálatnál megerősítették azt, ami az ÁNTSZ honlapján egyébként is látható: hogy április 1-jétől a Salgótarjánban lévő Szent Lázár Megyei Kórházat az Országos Idegsebészeti és Tudományos Intézethez szervezték idegsebészeti ellátás szempontjából - jelentette ki.

Mást mond az országos vezető

Az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének vezetője levelében egyúttal arra is megkérte őt, hogy "minden ilyen jellegű eseményről, amely az új fekvőbeteg-ellátási struktúrával összefüggésbe hozható, a hatóságot soron kívül értesítse és tájékoztassa".

Az ÁNTSZ országos vezetője, Falus Ferenc csütörtöki közleményében viszont azt emelte ki, hogy "az eset meghatározó szempontja, hogy sürgősségi ellátásról lévén szó, a területi ellátási kötelezettség nem lehetett volna meghatározó szempont, itt a szakmai ügyeleti ellátási rend az irányadó".

Az országos tisztifőorvos rámutatott: e tekintetben a régión belül egyértelműen a miskolci Megyei Kórház volt az ellátásra kijelölt intézmény, így a betegeket a legilletékesebb helyre szállították. Itt volt kötelező a beteg ellátása, amelyért az ellátást végző intézmény meg is kapja az OEP-finanszírozást.

A minisztert igazolja az országos tisztifőorvos

Salgótarjánban megállapították, hogy a betegeknek neurotraumatológiai (baleseti koponyasérülés miatti) beavatkozásra volt szükségük. Az észak-magyarországi régióban pedig a baleseti koponyasérültek ellátására a miskolci Megyei Kórház van kijelölve - emlékeztetett közleményében Falus Ferenc.

Horváth Ágnes, a szaktárca vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet már megkezdte az eset kapcsán a vizsgálatot.

Az OITI nem fogadta a betegeket

A területi beosztás szerint illetékes fővárosi Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) kedden nem fogadta azokat a balesetben megsérült férfiakat, akiket végül - két fővárosi kórház elutasító válasza után - mentőhelikopter szállított a salgótarjáni kórházból Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba. A két budapesti férfi a 21-es főúton, a pásztói gyorsítósávon a kedd hajnali órákban szenvedett súlyos, életveszélyes sérülést. A mentőhelikopter kétszer fordult a betegekkel, az első sérültet kedden délután fél három körül hozták meg Miskolcra.

Bognár László, budapesti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet igazgatója kedden azt nyilatkozta: nem követtek el szakmai mulasztást.

A minisztérium szerint helyes volt a Miskolcra szállítás

A minisztérium az MTI-hez megküldött keddi közleménye szerint "az eddigi ismeretek birtokában a beteg ellátására ott került sor, ahol a sürgősségi ellátórendszer szerint ez indokolt. Nem világos, hogy a salgótarjáni kórházból miért próbáltak budapesti átvevő intézményt találni."

"Sürgősségi esetben nem a területi ellátási kötelezettség számít, hanem az, hogy melyik kórház tart ügyeletet az adott szakmában. Itt kötelező a beteg ellátása, amelyért az OEP-finanszírozást meg is kapja" - fogalmazott a minisztérium.

Fidesz: megingott a gyógyítás iránti közbizalom

A Fidesz szerint a kormányzat tevékenységének eredményeképpen veszélybe került az egészségügyi ellátás, megingott a gyógyításba iránti közbizalom. "Igen nagy a baj az ágazatban, szétverték a rendszert, káosz van" - fogalmazott Mikola István, a parlament Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke.

Szavai alátámasztásaként arról beszélt, hogy a Heim Pál Gyermekkórház a csőd szélén áll, veszélybe kerül a gyermekellátás, nincs elég ágy, nem tudják ellátni a koraszülötteket. Ugyancsak emlékeztetett a napokban Pásztó közelében történt esetre, amikor sürgős esetben nem lehetett tudni, hova kell szállítani a beteget.

"Üzenjük, a rendszer nem jó"

Üzenjük Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek, hogy a rendszer nem jó. Bár lehet, hogy Hollandiából, ahol most turnézik a volt miniszterrel, Molnár Lajossal, minden másként néz ki, de a rendszer rossz, szétverték és közvetlenül veszélyeztetik az emberek gyógyulási esélyeit - mondta Mikola István.

A fideszes képviselő szerint kétségbeesett betegek telefonálnak nekik, hogy segítsenek elhelyezni őket, hozzák át őket egyik intézetből a másikba, mert megingott a gyógyítás körüli közbizalom, megrontották a köznyugalmat, "a hölgy Ágnes asszony és az úr, Lajos úr".

Heim Pál problémáját megoldják?

Mikola István közölte: továbbra is úgy gondolják, az egészségügy megújításához a nemzeti egészségbiztosító, az alapellátás, a járóbeteg ellátás fejlesztése szükséges, és ezeket a feladatokat a népegészségügyi trendek alapján kellene elvégezni.

Horváth Csaba, Budapest egészségügyért is felelős főpolgármester-helyettese közleményben tájékoztatta egyébként az Indexet arról, hogy a "Heim Pál Gyermekkórház és az Egészségügyi Minisztérium között folytatott mai tárgyalás eredményeként az intézmény költségvetését plusz 100 súlyszámmal, azaz finanszírozási egységgel és 60-80 millió forint OEP finanszírozási előleggel növelte, ami megoldást jelent az intézmény számára".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek