Eleonóra
0 °C
12 °C

A baloldali értelmiség böszmeségéről ír egy volt SZDSZ-es államtitkár

2006.11.17. 10:54
A balliberális értelmiség böszmesége címmel közölt írás Soós Károly Attila, egykori politikai államtitkár, az SZDSZ volt parlamenti képviselője. Tamás Gáspár Miklós, egy másik volt szabad demokrata képviselő feloszlatná az SZDSZ-t.

"...sok nyílt eszű, tisztességes embert lehetetlen meggyőzni arról, hogy az egész beszéd nem volt cinikus; hogy nem volt egy cinikus előadás arról, hogy tönkretették az országot" - írja az Élet és Irodalomban Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről Soós Károly Attila közgazdász, az SZDSZ egykori parlamenti képviselője, a Horn-kormány politikai államtitkára.

TGM feloszlatná az SZDSZ-t
"Kedves szabad demokraták, legalább a múltra ne hozzatok szégyent, a jelen úgyse ér sokat. Oszlassátok föl a pártot, hagyjátok a fenébe az egészet" - írja a csütörtöki Népszabadságban Tamás Gáspár Miklós annak kapcsán, hogy Demszky Gábor főpolgármester levélben, Kuncze Gábor szóban marasztalta a nyugdíjazási kérelmet beadó Gergényi Pétert. A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő filozófus szerint a budapesti rendőrfőkapitány "az elnyomó rendőrállam jelképe"

A kormány bűnei

Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a liberális értelmiség egy része a zavargások után még inkább a Gyurcsány-kormányban bízik. Vitába száll Bauer Tamással, egykori SZDSZ-es képviselőtársával, aki szerint az ellenzék demagóg ötletei befolyásolták Gyurcsányékat. "Az ellenzék politikájának megvalósítása mint programlopás normális politikai gyakorlat - írja. - De ilyesmit kényszerűségből, tudva, hogy rossz útra visz, miért kell megtenni?"

A szerző A balliberális értelmiség böszmesége című cikkében a kormány "súlyos bűnének" tekinti a várható hiányról szóló adatok eltitkolását, az államháztartási adatok rendszerének "bizonyos fokig" tudatos bénítását és az autópályák finanszírozásának államháztartáson kívüli szférába könyvelésével kapcsolatos ábrándokat.

Najebaty zapad

Ez utóbbiról Soós Károly Attila megjegyzi: "Az egész kísérlet leginkább arra a najebaty zapad (b....uk át a nyugatot) belső jelszó alatt folyó propagandakampányra emlékeztetett , amellyel a Szovjetunió szép emlékű brezsnyevi vezetése a NATO egyoldalú leszerelését próbálta meg kimesterkedni."

A volt SZDSZ-es képviselő szerint a rendszerváltás óta még nem követtek el akkora kommunikációs hibákat, mint most, és egyik kormány sem teremetett ilyen rövid idő alatt ekkora káoszt. "Aki baloldali és/vagy liberális, az úgyszólván kötelezően ebben a kormányban látja a megoldást - írja. - Számomra azonban ez nem megoldás. Számomra maga ez a közvélekedés a probléma."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!