Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Megszüntethetik a neonáci találkozót szervező egyesületet

2003.01.03. 08:18
A sződligeti neonáci találkozót szervező Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetését kezdeményezi a Nemzetbiztonsági Hivatal. A 2002-ben alapult közhasznú egyesület elődszervezetét a legjelentősebb és legveszélyesebb neonáci csoportnak tartották a titkosszolgálatok 2000-ben.
Megszűnhet a december 21-i neopnáci találkozót szervező Vér és Becsület Kulturális Egyesület, mivel a Nemzetbiztonsági Hivatal a hivatalos bejegyzések szerint "hagyományőrző" csoport bejegyzésének felülvizsgálatát kérte az ügyészségtől - írja a Magyar Hírlap. A Németországban betiltott neonáci szervezet, a Blood and Honour magyarországi tagozatát 2002. februárjában vette nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság, május végén pedig közhasznúvá nyilvánították.

A legveszélyesebb neonáci csoport

Az egyesület működésének törvényességét megkérdőjelező beadvány csütörtökön megérkezett a Fővárosi Főügyészségre, az eset kivizsgálását megkezdték - mondta el a lapnak Sódor István főügyész. A neonáci találkozót konspiratívan megszervező, honlapján a "nemzetiszocializmust" hirdető szervezet ellen akár pert is indíthat az ügyészség. A közhasznú kulturális egyesület elődszervezete már korábban is próbálkozott neonáci találkozók szervezésével, mi több, az Nemzetbiztonsági Hivatal 2000-ben a legveszélyesebb és legjelentősebb újfasiszta szervezetként jellemezte az 1998-ban alakult Blood and Honour Hungáriát.