Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Újra tervezhet a Nemzeti Színház építésze

2004.12.01. 09:36
Négy év után újra tagja lehet az építészkamarának, és ismét gyakorolhatja szakmáját Siklós Mária. A Legfelsőbb Bíróság határozata szerint a köztestület jogsértően zárta ki tagjai közül a Nemzeti Színházat pályázat nélkül megtervező építészt.

Jogsértően zárta ki tagjai közül Siklós Máriát, a Nemzeti Színház tervezőjét a Magyar Építész Kamara, állapította meg a Legfelsőbb Bíróság keddi határozatában. A legfőbb fellebbviteli testület döntése szerint visszaélésszerű volt a köztestület négy éve meghozott döntése, írja a Magyar Nemzet.

Pályázat nélkül

Siklós Schwajda György, az Orbán-kormány a Nemzeti Színház felépítésével megbízott kormánybiztosának felkérésére készítette el a színház kivitelezési terveit. Az építészkamara állásfoglalása után Schwajda végül tervpályázatot írt ki az épületre, ám végül nem a pályázaton nyertes Vadász György, hanem Siklós tervei valósulhattak meg.

Az építészkamara jogi képviselője szerint Schwajda azért követhette el a jogsértést, mert "egy másik tervező" készen állt a feladat végrehajtására. A testület ezért zárta ki soraiból, ezzel szakmája gyakorlásának lehetőségétől is megfosztva Siklóst. A bíróság határozata szerint a döntés jogszerűtlen volt.

"Lezárult végre a négy éve tartó méltatlan eljárás", nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a pert követően a Nemzeti Színház főépítésze. Az építészkamara képviselője nem kívánt nyilatkozni a lapnak.