Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Slota irigyelheti a pesti tankfoglalókat

2006.10.25. 13:02
Gyurcsány arroganciájáról, az ellenzék felelősségéről ír a világsajtó, miközben egy szlovák lap a Deák téri tankon gúnyolódik, az orosz Izvesztyija pedig megérdeklődte, lehet-e Moszkvában is tankot lopni.

A budapesti történések, a "harckocsijelenet" nyilván még Ján Slota lelkét is megcirógatta, jegyzi meg a SME című szlovák liberális napilap. A SME ezzel a pozsonyi kormánykoalíció részét képező szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetőjének egyik hírhedett kijelentésére utalt. Slota egy alkalommal ugyanis így szólt hallgatóságához: "Üljetek tankokra és tegyük a földdel egyenlővé Budapestet."

A blamázsért az ellenzéket teszi felelőssé a szlovák lap

A SME szerint egyébként az 1956-os magyar forradalom évfordulójának méltó megünneplését felváltó "blamázsért" az ellenzék a felelős.

A lap úgy véli, senki sem várja el Orbán Viktortól, hogy hamis egységet színleljen, de azt igenis megtehette volna, hogy az október 23-án szünetelteti "folyamatos kampányát". Minden radikálist ő sem tudott volna eltanácsolni a vandalizmustól. Még akkor sem, ha nem rendez saját ellenakciót az Astoria előtt, s "ha nem kétértelmű módon szólítja nyugalomra" az egybegyűlteket.

Ha már nem mondott le Gyurcsány...

Ellenkező esetben nem tette volna tétovázóvá a rendfenntartó erőket, akik "a határozott megelőző intézkedések helyett nevetséges alkudozásba kezdtek a kemény maggal és ily módon csak felbátorították őket."

"Szent igaz, Gyurcsánynak a válságot kirobbantó (balatonőszödi) beszéde demokratikus viszonyok között elegendő ok a lemondásra, de ha a miniszterelnök mégsem képes elszánni magát a távozásra, kártékony következményekkel járó, szervezett polgári zavargásokkal semmiképpen sem lehetséges azt kikényszeríteni" - véli a cikkíró, Peter Schutz.

Megosztott társadalomról ír a Berliner Zeitung

A magyar társadalom megosztottságát bizonyították az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójával kapcsolatos budapesti megemlékezések - írta szerdai kommentárjában a Berliner Zeitung.

A mérsékelten baloldali német lap bevezetőjében arra mutatott rá, hogy Gyurcsány Ferenc "hazugságbotránya" óta Magyarországon nincs nyugalom. Még az 1956-os felkelés ötvenedik évfordulójára emlékező nemzeti ünnep sem a magyar történelemnek erre a hősies szakaszára való közös büszkeséget demonstrálta, hanem a napirenden lévő hatalmi harcot.

Arrogáns hatalom

A Berliner Zeitung felidézte, hogy Gyurcsány miniszterelnök a tüntetők tiltakozása ellenére perceken keresztül térdelt az 1956 emlékére újonnan felállított emlékmű előtt október 23-án. Ez a gesztus azonban a lap szerint a tüntetők számára nem az alázatot bizonyította, hanem a hatalom megingathatatlan arroganciáját. Ez a kormányfő nem fog engedni ellenfeleinek, s ezzel a magatartásával nem fog hozzájárulni a magyar társadalom végzetes megosztottságának felszámolásához - fogalmazott a berlini lap.

Sólyom sem képes feloldani a konfliktust

Gyurcsány - írta a továbbiakban a Berliner Zeitung - egyfajta közvetítői szerepre sem hajlandó. Szilárd meggyőződése ugyanis, hogy az országot az egyetlen helyes úton vezeti. Ebben a törekvésében nemcsak az Európai Unió, hanem különböző nemzetközi pénzügyi intézetek is - már több alkalommal - megerősítették őt.

A konfliktust a Berliner Zeitung szerint Sólyom László köztársasági elnök sem képes feloldani. Erkölcsi súlyánál többet nem tud a mérleg serpenyőjébe helyezni. Ezt egyébként már megtette, mégpedig az ellenzék javára, minden hatás nélkül - hangsúlyozta a lap, nyitva hagyva azt a kérdést, vajon a tiltakozások a jövőben demokratikus keretek között maradnak-e, továbbá kitart-e Gyurcsány a következő választásokig?

Kommerszant: tovább támad a magyar jobboldal

Egy orosz lap a magyar jobboldal összehangolt támadásának folytatását látja a tömeges zavargásokkal járó budapesti évfordulós demonstrációkban. "Minden jel szerint az e hét eleji események a jobboldali erők összehangolt támadásának folytatásává váltak a kormányzó párt és Gyurcsány Ferenc (miniszterelnök) ellen" - vélte a Kommerszant szerdai számában.

"A tiltakozások egyik fő szervezőjévé a jobboldali ellenzéki Fidesz lett, amely a 'törvénytelen kormány elleni felkelésként' jellemezte a lázongásokat" - írta a független orosz lap, emlékeztetve: a szocialista "miniszterelnök lejáratására irányuló kampány már értékes osztalékot hozott az ellenzéknek az önkormányzati választáson aratott impozáns győzelem formájában".

Az Izvesztyija megkérdezte, lehet-e Moszkvában is tankot lopni

"Ha a Fidesznek sikerül elérnie a kormány lemondását és előrehozott parlamenti választások tartását, akkor a jobboldaliak száz százalékos esélyt kapnak a hatalomra jutásra" - fejtegette a Kommerszant.

Az Izvesztyija egyébként utánajárt, hogy el lehetne-e téríteni szovjet tankot orosz múzeumból is. "Elméletileg a Moszkva melletti Kubinkában lévő hadtörténeti múzeum tankjait is be lehet indítani" - tudta meg a centrista orosz lap.