Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Magyar vadászgépek védhetik a szlovén légteret

2003.11.26. 07:05
Magyarország bérben védheti a szlovén légteret - írja a Népszabadság. A két ország, valamint az esetleges együttműködésbe még bevont Olaszország tapogatózó tárgyalásokat folytat. Az összefogás megbukhat a magyar ellenzék ellenállásán.
Magyar vadászgépek védhetik a szomszédos Szlovénia légterét, amennyiben a két országnak sikerül megállapodnia a kérdésben - írja a szerdai Népszabadság. A jövőre NATO-taggá váló, az egykori Jugoszláviához tartozó országnak nincs vadászrepülője, csak harci helikoptere. Ljubljana azért szeretne "bérlégvédelmet" magának, mert túl költséges lenne saját vadászrepülő-flottát felállítani. Az együttműködésben Olaszország is részt venne.

A szlovén ötletről egyelőre csak tapogatózó tárgyalások folynak. Az ötlet nem példa nélküli. A Népszabadság úgy tudja, hogy az északi országokban is van példa hasonló összefogásra, de a költségkímélő közös légvédelem ötlete Csehország és Szlovákia esetében is felmerült.

A lap szerint a magyar belpolitika lehet a legfőbb akadálya a szlovén-magyar-olasz összefogásnak. A Szlovénia feletti járőrözéshez, a rendszeres határátlépésekhez módosítani kellene a magyar alkotmányt és számos jogszabályt - természetesen kétharmados többséggel. Az ellenzék több nyilatkozatában jelezte, hogy Magyarország védelmére nem tartja kielégítőnek a tervezett leépítések után a hadsereg létszámát - írja a Népszabadság.