Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A baloldal nem érti Sólyom Lászlót

2006.10.01. 19:57
A baloldal értetlenkedik a köztársasági elnök beszéde miatt, a jobboldal szerint egyértelmű az üzenet: Gyurcsánynak mennie kell.

"A Magyar Szocialista Párt minden támogatást megad a magyar köztársaság miniszterelnökének a reformok végrehajtásához" - mondta Juhász Ferenc, a szocialista párt alelnöke azután, hogy Sólyom László a kampánycsendet követő beszédében az Országgyűlés "cselekvési lehetőségéről" beszélt, miután bírálta a tisztázás lehetősége elől kitérő, a hazugság fogalmát a jelentéséből kiforgató Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt.

Juhász szerint nincs az az erő, amely a szocialistákat eltántorítaná a nagy társadalmi elosztórendszerek reformjától. A szocialisták az Új Fejlesztési Terv megvalósítását és a nyolcezermilliárd forintos uniós források célszerű felhasználását tartják szem előtt.

Horn sem értett egyet

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője és kampányfőnöke a TV2 riporterének reagált a köztársasági elnök beszédére. Elmondta, hogy pártja liberális pártként odafigyel arra, amit Sólyom László mond, azonban személyesen nem ért egyet az államfői véleménnyel.

"Nem úgy látom, hogy a zsidónak vélt politikusok neveit felsoroló, Árpád-sávos lobogó alatt vonuló ötven ember a magyar nép lenne. Fontosnak tartom, hogy a köztársasági elnök reagált erre a dologra, de nem gondolom, hogy a magyar társadalom megosztott lenne. A politika megosztott, ennek a tragikus következményét láttuk az elmúlt napokban."

Kéri László vitába szállt Sólyom László beszédével az ATV-n, a Kálmán Olga vezette választási műsorban. A politológus szerint a köztársasági elnök elvétette a hangsúlyt, amikor nem említette meg, hogy a Gyurcsánynak felrótt cselekményekben Orbán Viktor minimum társtettes volt.

A jobboldal egyetért

A Hír tv elemzői, Horkai Hörcher Ferenc, Szerető Szabolcs és Csintalan Sándor úgy értékelik a köztársasági elnök beszédét, hogy Sólyom László a miniszterelnök eltávolítására szólította fel az Országgyűlést.

A Polgárok Házában lévő szimpatizánsok úgy értékelik, hogy Sólyom László gyakorlatilag lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt.