Sólyom szerint Gyurcsány morális válságba sodorta az országot

2006.09.18. 14:11
Gyurcsány Ferenc morális válságba sodorta az országot, mert vasárnap nyilvánosságra került beszéde után a demokratikus normarendszer egészét megkérdőjelezte - mondta a köztársasági elnök. Szerinte Gyurcsány saját hazugságát összemosta az elmúlt 16 év történéseivel. Ennek nyilvános beismerésére szólította a kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc vasárnap nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde nem tartalmazott újdonságot, "eddig is tudtuk, hogy a kampány és a későbbi intézkedések között ellentmondás van" - jelentette ki hétfői beszédében Sólyom László.


Fotók: Huszti István

A köztársasági elnök szerint "ha polgárjogot nyer, hogy hamis választási ígéretekkel meg lehet nyerni egy demokratikus választást, akkor a demokrácia csorbul".

Mint mondta, a köztársasági elnöknek nincs közjogi lehetősége a beavatkozásra, csak az országgyűlés mozdíthatja el a miniszterelnököt. Sólyomnak csak akkor lenne lehetősége a beavatkozásra, ha 12 hónapon belül négyszer leszavazzák a miniszterelnököt az országgyűlésben, vagy ha nincs miniszterelnök és országgyűlés 40 napon belül nem is állít új jelöltet.


"A tegnapi hír morális válságba sodorta az országot, és ezt a válságot a miniszterelnök reakciói csak fokozták. Személyes felelősségét összemosta az elmúlt 16 évvel" - jelentette ki Sólyom. Mint mondta, semmilyen cél nem teheti lehetővé, hogy megkérdőjelzze a demokratikus normákat. Ennek nyilvános elismerését várja a kormányfőtől. Sólyom László beszéde itt >>>  • Tippek
  • Csok