Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sólyom szerint Gyurcsány morális válságba sodorta az országot

2006.09.18. 14:11
Gyurcsány Ferenc morális válságba sodorta az országot, mert vasárnap nyilvánosságra került beszéde után a demokratikus normarendszer egészét megkérdőjelezte - mondta a köztársasági elnök. Szerinte Gyurcsány saját hazugságát összemosta az elmúlt 16 év történéseivel. Ennek nyilvános beismerésére szólította a kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc vasárnap nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde nem tartalmazott újdonságot, "eddig is tudtuk, hogy a kampány és a későbbi intézkedések között ellentmondás van" - jelentette ki hétfői beszédében Sólyom László.


Fotók: Huszti István

A köztársasági elnök szerint "ha polgárjogot nyer, hogy hamis választási ígéretekkel meg lehet nyerni egy demokratikus választást, akkor a demokrácia csorbul".

Mint mondta, a köztársasági elnöknek nincs közjogi lehetősége a beavatkozásra, csak az országgyűlés mozdíthatja el a miniszterelnököt. Sólyomnak csak akkor lenne lehetősége a beavatkozásra, ha 12 hónapon belül négyszer leszavazzák a miniszterelnököt az országgyűlésben, vagy ha nincs miniszterelnök és országgyűlés 40 napon belül nem is állít új jelöltet.


"A tegnapi hír morális válságba sodorta az országot, és ezt a válságot a miniszterelnök reakciói csak fokozták. Személyes felelősségét összemosta az elmúlt 16 évvel" - jelentette ki Sólyom. Mint mondta, semmilyen cél nem teheti lehetővé, hogy megkérdőjelzze a demokratikus normákat. Ennek nyilvános elismerését várja a kormányfőtől. Sólyom László beszéde itt >>>