Szabadalmi kérelem az SMS-reklámra

2002.01.10. 13:22
Egy Vas megyei vállalkozó polgári pert kezdeményez azokkal a pártokkal szemben, amelyek a választási kampányban az engedélye nélkül politikai SMS-hirdetéseket küldenek a választópolgároknak. Patyi Gábor ugyanis egy éve beadta a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz (MSZH) az SMS-hirdetésküldés találmányának szabadalmi leírását. A parlamenti pártok válaszra sem méltatták a "feltalálót".
Patyi Gábor bögötei vállalkozó egy éve adta be a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz (MSZH) az SMS-hirdetésküldés találmányának szabadalmi leírását. Ez a szabadalom a reklám- és marketingtevékenységgel összefüggő szöveges, képes és grafikus SMS-ek vezetékes, illetve vezeték nélküli telefonokra való továbbítására terjed ki. Mint mondta, találmányát licenc formájában szeretné értékesíteni, de a későbbiekben komplett SMS-kampányok lebonyolítását is vállalja - adta hírül a csütörtöki Népszabadság.

Vizsgálják: szabadalomképes-e

A hivatal adattárának munkatársa az Indexnek elmondta, Patyi Gábor valóban benyújtotta találmányát, ám az MSZH jelenleg vizsgálja, hogy az egyáltalán szabadalomképes-e. Mint mondta, az eljárás akár évekig is eltarthat. Ha azonban a szabadalmat megadják, Patyi Gábor az SMS-hirdetések alkalmazásának kizárólagos jogtulajdonosává válhat. Ebben az esetben polgári pert indít azok ellen, akik az engedélye nélkül fognak SMS-hirdetéseket feladni.

Körlevelet küldtem tavaly ősszel a hat parlamenti pártnak - mondta el az Indexnek a vállalkozó. - Ebben leírtam, hogy a választási kampány során csak az én engedélyemmel alkalmazhatják az SMS-hirdetések módszerét. Patyi egyetlen visszajelzést sem kapott a pártoktól, ellenben tárgyalásokat folytat egy reklámcéggel, és egy távközlési szolgáltató céggel a szabadalom eladásáról. A Vas megyei vállalkozó közölte: polgári pert kezdeményez azokkal a pártokkal szemben, amelyek a választási kampányban az engedélye nélkül politikai SMS-hirdetéseket küldenek a választópolgároknak.

Kié az SMS-reklám?

Az egyik legnagyobb SMS-reklámozással foglalkozó cég, a WEB Services munkatársa szerint kétséges, hogy bárkinek megítélhetnék az SMS-reklámot, mint szabadalmat. - Ez csak technikai újítás esetén lehetséges, márpedig a szóban forgó eljárás régen nem az - fogalmazott Pethő Gábor. - Sőt, SMS-reklám küldésére sokféle módszer és technológia létezik, a WEB Services-é egy sajátos, csak általunk használt technológiára épül.

Patyi szerint viszont ez a reklámozási forma újszerűnek számít, így joggal reméli, hogy megkapja a szabadalmat.

Komolytalan

Több párt élt már eddig is az SMS-kampány lehetőségével. Az SZDSZ az egyik legaktívabb párt ezen a téren. - Komolytalannak tartom ezt a szabadalmi kérelmet, szerintem nem fogadja el a szabadalmi hivatal - fogalmazott Csőzik László, az SZDSZ internetes kampányának vezetője.  • Tippek
  • Hírek