Jenő
-3 °C
5 °C

Szabadalmi kérelem az SMS-reklámra

2002.01.10. 13:22
Egy Vas megyei vállalkozó polgári pert kezdeményez azokkal a pártokkal szemben, amelyek a választási kampányban az engedélye nélkül politikai SMS-hirdetéseket küldenek a választópolgároknak. Patyi Gábor ugyanis egy éve beadta a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz (MSZH) az SMS-hirdetésküldés találmányának szabadalmi leírását. A parlamenti pártok válaszra sem méltatták a "feltalálót".
Patyi Gábor bögötei vállalkozó egy éve adta be a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz (MSZH) az SMS-hirdetésküldés találmányának szabadalmi leírását. Ez a szabadalom a reklám- és marketingtevékenységgel összefüggő szöveges, képes és grafikus SMS-ek vezetékes, illetve vezeték nélküli telefonokra való továbbítására terjed ki. Mint mondta, találmányát licenc formájában szeretné értékesíteni, de a későbbiekben komplett SMS-kampányok lebonyolítását is vállalja - adta hírül a csütörtöki Népszabadság.

Vizsgálják: szabadalomképes-e

A hivatal adattárának munkatársa az Indexnek elmondta, Patyi Gábor valóban benyújtotta találmányát, ám az MSZH jelenleg vizsgálja, hogy az egyáltalán szabadalomképes-e. Mint mondta, az eljárás akár évekig is eltarthat. Ha azonban a szabadalmat megadják, Patyi Gábor az SMS-hirdetések alkalmazásának kizárólagos jogtulajdonosává válhat. Ebben az esetben polgári pert indít azok ellen, akik az engedélye nélkül fognak SMS-hirdetéseket feladni.

Körlevelet küldtem tavaly ősszel a hat parlamenti pártnak - mondta el az Indexnek a vállalkozó. - Ebben leírtam, hogy a választási kampány során csak az én engedélyemmel alkalmazhatják az SMS-hirdetések módszerét. Patyi egyetlen visszajelzést sem kapott a pártoktól, ellenben tárgyalásokat folytat egy reklámcéggel, és egy távközlési szolgáltató céggel a szabadalom eladásáról. A Vas megyei vállalkozó közölte: polgári pert kezdeményez azokkal a pártokkal szemben, amelyek a választási kampányban az engedélye nélkül politikai SMS-hirdetéseket küldenek a választópolgároknak.

Kié az SMS-reklám?

Az egyik legnagyobb SMS-reklámozással foglalkozó cég, a WEB Services munkatársa szerint kétséges, hogy bárkinek megítélhetnék az SMS-reklámot, mint szabadalmat. - Ez csak technikai újítás esetén lehetséges, márpedig a szóban forgó eljárás régen nem az - fogalmazott Pethő Gábor. - Sőt, SMS-reklám küldésére sokféle módszer és technológia létezik, a WEB Services-é egy sajátos, csak általunk használt technológiára épül.

Patyi szerint viszont ez a reklámozási forma újszerűnek számít, így joggal reméli, hogy megkapja a szabadalmat.

Komolytalan

Több párt élt már eddig is az SMS-kampány lehetőségével. Az SZDSZ az egyik legaktívabb párt ezen a téren. - Komolytalannak tartom ezt a szabadalmi kérelmet, szerintem nem fogadja el a szabadalmi hivatal - fogalmazott Csőzik László, az SZDSZ internetes kampányának vezetője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?