Botond, Mózes
EUR 385,84 Ft
USD 370,36 Ft
12 °C
29 °C

Eredménytelen SMS-kampány Medgyessy mellett

2003.02.03. 13:35
Egyetért-e azzal, hogy a kormányfő aláírta a nyolcak levelét - tudakolta a Magyar Televízió Este című háttérműsora a tévénézőktől pénteken. A nézők több mint háromnegyede nem értett egyet a kormányfővel, noha az adás előtt SMS-kampányban kérték a Medgyessy-kabinet híveit, hogy szavazatukkal a kormányfőt támogassák. Az SMS-esekről azonban sem a párt, sem a kormányfő környezete nem hallott.
"Ma 22:45 kezdettel az MTV1-en az Este című műsorban SMS szavazással Medgyessyt támogatjuk. Ezt küldjed tovább minél több barátnak." - tartalmazta a köztévé péntek esti háttérműsora előtt útjára indított kör-SMS. A köztévé műsora arra volt kíváncsi, nézői egyetértenek-e azzal, hogy a kormányfő aláírta az Egyesült Államok Irak-politikáját támogató "nyolcak" levelét, amelyhez később Szlovákia is csatlakozott. A műsorban először alkalmazott SMS-szavazáson a válaszadók 89 százaléka ellenezte Medgyessy aláírását, és csak 11 százalékuk vélekedett úgy, hogy a magyar miniszterelnök helyesen cselekedett. A műsorvezető ugyanakkor jelezte, hogy a tesztelésen jól vizsgázott rendszer meghibásodott, így az egyik piacvezető mobilszolgáltató előfizetőitől érkezett voksokat nem tudták feldolgozni.

Az MSZP elhatárolódik

Simon András, a műsor főszerkesztője megkeresésünkre nem tudta megmondani mi volt az a technikai hiba, ami megakadályozta a szavazatok egy részének feldolgozását. Simon leszögezte viszont, hogy nincs tudomása olyan független akcióról, amely befolyásolhatta volna a végeredményt. Az Index kérdésére a szocialisták pártközpontjának egyik prominense szintén azt állította, hogy az MSZP-nek semmi köze sem volt az SMS-ekhez.

Pepót tetten érték

A mostanihoz hasonló üzeneteknek utoljára a tavaszi országgyűlési választások idején volt nagy keletje. A két választási forduló között például a tv2 Napló című műsora azt kérdezte nézőitől, megfordítható-e a választási eredmény, a voksolást azonban felfüggesztették, mert mind a Fidesz-hívek, mind a kormányváltó erők SMS-kampányba kezdtek, hogy az általuk preferált válasz kapja a legtöbb voksot. A betelefonálós közvélemény-kutatások egyetlen tetten ért befolyásolási kísérlete az volt, amikor az előző kormányzat idején a Környezetvédelmi Minisztérium tevékenységének megítéléséről kérdezték a nézőket. Néhány nap múlva kiderült, hogy a Pepó Pál, volt kisgazda miniszter működését pozitívan megítélő nézői telefonok nagy része, több ezer hívás a minisztérium vonalairól érkezett a tévéhez.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek