József, Bánk
-7 °C
0 °C

Támadja az SZDSZ az sms-kampányt

2005.07.29. 10:34
Nem ért egyet az SZDSZ azzal, hogy a kormány olyan ügyekben folytat sms-kampányt, amelyek nem kellően előkészítettek és amelyek a kormányzati szándékokkal ellentétesek. Szerintük olyan dolgokkal kellene foglalkozni, amelyeket törvények is követnének.
Korábban a születendő gyermek nemének megválasztásáról, most pedig a járművezetés előtti alkoholfogyasztás engedélyezésről kérdezi az embereket sms-ben a kormány. László Boglár kormányszóvivő szerint: "nem követi majd törvényalkotási folyamat a kérdésekre adott válaszokat, és nem kormányzati szándékhoz kérnek támogatást, hanem egy értelmes társadalmi vita alapjait kívánják megteremteni a kezdeményezéssel."

A hat hétig tartó kampány kérdéseit hétfőnként ismertetik a kormányszóvivők, kedden és szerdán hirdetés formájában a nagyobb napilapokban is megjelennek. A kampány költsége körülbelül negyvenmillió forint.

Máshogy gondolják

"Mi, liberálisok úgy gondoljuk, hasznosabb lenne a jogalkotási programba illeszkedő, és az illetékes tárcáknál szakmailag megfelelően előkészített témákban érdeklődni, és ehhez civil szervezetek, társadalmi mozgalmak véleményét kikérni" - közölte Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő pénteken.

Szerinte nem szerencsés, hogy az első kérdésben megjelölt céllal ellentétes az Egészségügyi Minisztérium szakmai álláspontja (a lakosság inkább közömbösnek tekinthető a beküldött, mindössze 2383 válasz alapján). A második kérdés pedig már széles körű szakmai tiltakozást váltott ki, valamint az aktuális belügyminisztériumi javaslatokkal is homlokegyenest ellenkezik.

"Véleményünk szerint, a kormányszóvivő szavaival ellentétben, igenis olyan párbeszédre lenne szükség, melynek eredményeit törvényalkotási folyamat követi, és megfelel a kormányzati szándéknak. Értelmes társadalmi vita ugyanis csak így folytatható" - zárul Gusztos Péter közleménye.