Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Napirend előtt a söjtöri 'gyalázatról'

2003.10.20. 15:27
Egyértelmű elhatárolódást követelt a Söjtörön történtektől a parlamentben napirend előtt a két koalíciós párt elnöke. Kuncze Gábor szabad demokrata és Kovács László szocialista pártelnök is bírálta a Fidesz-elnökét szerintük "kétértelmű" nyilatkozatai miatt. Révész Máriusz Fidesz-szóvivő szerint viszont világosan fogalmazott pártja elnöke, hiába próbálják a koalíciós pártok az ügyet "rányomni" a Fideszre.
Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök-frakcióvezető a parlamentben napirend előtt bírálta a söjtöri Deák-ünnepség megzavaróit. A szabad demokrata politikus szerint a randalírozók nem helyiek voltak, őket exportálták a zalai településre. Kuncze feltette a kérdést: Hazafi-e az, aki a himnusz alatt ordibál, sípol, hazafi-e, aki megakadályozza a haza bölcsének megünneplését, megzavarja ünnepeinket?

Kuncze szerint erre egyszerű a válasz: az ilyen ember nem hazafi. A szabad demokrata pártelnök felszólalásában azt kérte az ellenzéktől, a kétértelmű nyilatkozatok helyett határozottan határolódjanak el a történtektől, s felszólította a jobboldalt: méltóképp ünnepeljék október 23-át. Kuncze jelezte, hogy csak jobboldaliak szokták megzavarni ünnepeinket, ami megítélése szerint nem véletlen és szerepe lehet ebben annak, hogy a jobboldal vezetői folyton kétértelmű nyilatkozatokkal bátorítják a hangoskodókat.

A kormány nevében Kovács László pártelnök-külüggyminiszter reagált az elhangzottakra, aki ugyancsak egyértelmű elhatárolódásra szólította fel a Fideszt a történtektől. Bírálta a Fidesz elnökét, aki az incidensről azt nyilatkozta: megilleti a kormányfőt is a szólásszabadság, de a kormányfőnek is meg kell hallgatnia az embereket. Kovács indulatosan megkérdezte Orbán mire gondolhatott: a sípokra, a trombitákra, a tehénbőgésre, a házfalon csattanó tojásra? A szocialista politikus azt kérte: mindenki szólítsa fel híveit a közelgő nemzeti ünnep méltó megünneplésére.

Orbán Viktor és Halász János is egyértelműen fogalmazott, amikor azt mondta: a miniszterelnöknek meg kell adni a lehetőséget, hogy elmondja, amit el akar mondani - reagált a parlamentben elhangzott kormánypárti kritikákra Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint világosan látszik, hogy a baloldalnak az a kommunikációs célja, hogy a söjtöri esetet "rányomják" a Fideszre. Nem helyénvaló, hogy ilyenek előfordulhatnak - utalt a söjtöri közjátékra a szóvivő. Közölte: remélik, hogy az '56-os megemlékezéseken nem lesznek ilyen incidensek.

Viszont látni kell - tette hozzá -, hogy vannak '56-os hősök, akik nem élnek jó körülmények között, és nem örülnek annak, hogy olyan milliárdosok ülnek a hatalomban, akik néhány évtizede még az állami vagyon felsőbbrendűségét hirdették. Minderre nem a Söjtörön adott válasz a jó válasz - fogalmazott a szóvivő.