Nem számít kollégáira a volt főbíró

2003.03.04. 14:29
Solt Pál nem számít aktív bírákra abban a testületben, amelyet Medgyessy Péter kormányfő felkérésére állít fel. A volt legfőbb bíró következetesen kitart amellett, hogy a végrehajtó hatalmat segítő munkája nem összeférhetetlen bírói hivatásával, noha kollégái hétfőn a Vas Megyei Bíróság összbírói értekezletén egyhangúlag etikátlannak ítélték.
"Nem szándékozom újragondolni, hogy részt vegyek-e a Medgyessy kormány munkáját segítő társadalmi testület munkájában" - nyilatkozta az Indexnek Solt Pál. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökét hétfőn komoly kritika érte. A Vas Megyei Bíróság összbírói értekezlete egyhangúlag etikátlannak találta, hogy Solt elfogadta a kormányfő felkérését a közélet tisztasága érdekében létrehozandó bizottság élére, de erre az időszakra sem hagy fel aktív bírói tevékenységével.

Solt nem érti

"Sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartom, hogy bírók anélkül hoznak döntést, hogy részletesen megismernék a feladatomat" - mondta Solt, aki abban mindenesetre egyetért Lomniczi Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével, hogy a politika megálljt parancsol a további lépéseknek. "Nekem is" - mondta.

Bírók, miniszterek lemondott egyeztetések

Miután Solt szóban megállapodott a kormányfővel, a bíróságok egy része felzúdult. Az igazságügyi miniszter és a Legfelsőbb Bíróság elnöke megpróbált úrrá lenni a helyzeten, találkozón akarták tisztázni, összeférhet-e a két szerepvállalás egymással. Közben Medgyessy Péter és Solt Pál a múlt pénteken ismét találkoztak, és elkötelezték magukat a testület létrehozása mellett. Ezután Lomniczi Zoltán lemondta hétfőre tervezett megbeszélését Bárándy Péter igazságügyi miniszterrel. Bárándy nem kívánta kommentálni az ügyet, Lomniczi viszont kifejtette álláspontját a megyei összbírói értekezleten.

Solt Pál nem tartja kizártnak, hogy további megyei összbírói értekezletek is elmarasztalják, hiszen "ugyanaz a budapesti vendég vesz részt mindenütt", utalt Lomniczi Zoltán szerepére az állásfoglalás kialakításában.

Nem javult a kapcsolatunk

Lomniczi korábban fél évig Solt helyettese volt a Legfelsőbb Bíróságon. A volt elnök szerint mostanában semmilyen a kapcsolatuk", ugyanakkor nem tud róla, hogy megromlott volna, viszont biztos benne, hogy nem javult, adott helyzetmeghatározást Solt Pál. A felállítandó tanács tanács tagjairól viszont úgy nyilatkozott, hogy egy-két héten belül eljuttatja javaslatát Medgyessynek. Hozzátéve, a testület munkájába nem valószínű, hogy más bírákat is felkér.  • Tippek
  • Biztosítás