Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Solt: nyugodtan és jó lelkiismerettel távozom

2002.06.21. 17:22
Mandátumom kedden éjfélkor lejár. Nyugodtan és jó lelkiismerettel távozom - jelentette ki Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Utolsó elnöki sajtótájékoztatóján a hatalmi ágak kiteljesedett szétválasztását megtestesítő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elmúlt öt évét értékelte.
Solt Pál 1990-től volt a Legfelsőbb Bíróság, majd 1997 decemberi megalakulásától kezdve az OIT elnöke. Mádl Ferenc köztársasági elnök a közelmúltban Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesét nevezte meg az elnöki poszt jelöltjeként. Ezzel kapcsolatban Solt Pál azt mondta, egyetért vele.- Ennek tanúságát is adtam, hiszen az OIT egyhangú támogatásában az elnök igen szavazata is benne volt - fogalmazott a távozó főbíró. Személyes sorsáról annyit mondott: szép és jó. Június 26-tól pedig azt folytatja, amit 1989 novemberében félbehagyott, azaz a Legfelsőbb Bíróság egyik bírói tanácsát vezeti majd.

Utolsó elnöki sajtótájékoztatóján Solt Pál az Országos Igazságszolgáltatási tanács elmúlt öt évét értékelte. - Egy új és jó bírósági igazgatási modellről van szó, amely nemzetközi összevetésben is példa nélküli kísérlet arra, hogyan lehet teljesen elválasztani a bírói hatalmi ágat a törvényhozó, illetve végrehajtó hatalomtól. Bár évszázadok óta próbálják Európában is ezt a szétválasztás, sehol nem jutottak olyan messze, mint Magyarországon - mondta. Amivel nem kevés irigységet váltott ki az OIT, a nemzetközi érdeklődés mellett.

A költségvetési kudarc, a politikusok sikertelensége

- A bírósági költségvetés nem sikertörténet, de ez a politikai döntéshozók sikertelensége, akik nem ismerték fel, hogy az alulfinanszírozottság minőségromlással fenyeget - jelentette ki a távozó elnök.

Az ítélőtáblák felállítása szintén nem nevezethető sikerágazatnak - jelentette ki Solt Pál. De ezt sem mi rontottuk el - tette hozzá. Az évtizedes gondolat 1998-ban már megvalósulni látszott, minden készen állt a három tábla 1999. januári működésének megkezdéséhez, amikor az akkori miniszterelnök bejelentette, hogy elhalasztják - mutatott rá Solt Pál.

Az ítélőtáblákkal tulajdonképpen jól állunk

- Orbán Viktor 1998 novemberében arra a kérdésre válaszolva, mikor lesznek ítélőtáblák, annyit mondott: ha rajta múlik, 25-30 év múlva. Majd pedig törvénymódosítással egyetlen, országos tábla felállításáról született döntés. Ehhez képest tehát jól állunk - jegyezte meg Solt Pál, arra célozva, hogy a jelenlegi kormány elképzelései szerint jövő évtől létrejön a három tábla.