Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Solt: nyugodtan és jó lelkiismerettel távozom

2002.06.21. 17:22
Mandátumom kedden éjfélkor lejár. Nyugodtan és jó lelkiismerettel távozom - jelentette ki Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Utolsó elnöki sajtótájékoztatóján a hatalmi ágak kiteljesedett szétválasztását megtestesítő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elmúlt öt évét értékelte.
Solt Pál 1990-től volt a Legfelsőbb Bíróság, majd 1997 decemberi megalakulásától kezdve az OIT elnöke. Mádl Ferenc köztársasági elnök a közelmúltban Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesét nevezte meg az elnöki poszt jelöltjeként. Ezzel kapcsolatban Solt Pál azt mondta, egyetért vele.- Ennek tanúságát is adtam, hiszen az OIT egyhangú támogatásában az elnök igen szavazata is benne volt - fogalmazott a távozó főbíró. Személyes sorsáról annyit mondott: szép és jó. Június 26-tól pedig azt folytatja, amit 1989 novemberében félbehagyott, azaz a Legfelsőbb Bíróság egyik bírói tanácsát vezeti majd.

Utolsó elnöki sajtótájékoztatóján Solt Pál az Országos Igazságszolgáltatási tanács elmúlt öt évét értékelte. - Egy új és jó bírósági igazgatási modellről van szó, amely nemzetközi összevetésben is példa nélküli kísérlet arra, hogyan lehet teljesen elválasztani a bírói hatalmi ágat a törvényhozó, illetve végrehajtó hatalomtól. Bár évszázadok óta próbálják Európában is ezt a szétválasztás, sehol nem jutottak olyan messze, mint Magyarországon - mondta. Amivel nem kevés irigységet váltott ki az OIT, a nemzetközi érdeklődés mellett.

A költségvetési kudarc, a politikusok sikertelensége

- A bírósági költségvetés nem sikertörténet, de ez a politikai döntéshozók sikertelensége, akik nem ismerték fel, hogy az alulfinanszírozottság minőségromlással fenyeget - jelentette ki a távozó elnök.

Az ítélőtáblák felállítása szintén nem nevezethető sikerágazatnak - jelentette ki Solt Pál. De ezt sem mi rontottuk el - tette hozzá. Az évtizedes gondolat 1998-ban már megvalósulni látszott, minden készen állt a három tábla 1999. januári működésének megkezdéséhez, amikor az akkori miniszterelnök bejelentette, hogy elhalasztják - mutatott rá Solt Pál.

Az ítélőtáblákkal tulajdonképpen jól állunk

- Orbán Viktor 1998 novemberében arra a kérdésre válaszolva, mikor lesznek ítélőtáblák, annyit mondott: ha rajta múlik, 25-30 év múlva. Majd pedig törvénymódosítással egyetlen, országos tábla felállításáról született döntés. Ehhez képest tehát jól állunk - jegyezte meg Solt Pál, arra célozva, hogy a jelenlegi kormány elképzelései szerint jövő évtől létrejön a három tábla.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!