Árpád
-2 °C
4 °C

Sólyom beszólt az osztrákoknak

2007.05.15. 22:31
"Nagyon furcsálljuk azt az attitűdöt, hogy utána ide teszik Ausztria legkeletibb csücskébe, ahonnan már nem tud az ország belseje felé fújni a szél, csak ide jön át minden lehető szennyezés" - mondta Sólyom László a Szentgotthárd mellett tervezett heiligenkreuzi hulladékégetőről. A Rábát egy osztrák bőrgyárból ért szennyeződést megtekintő elnök a júniusban találkozik Heinz Fischer osztrák államfővel, szerinte a környezetvedélemi ügyek már terhelik a két ország kapcsolatát.

Sólyom László köztársasági elnök kedden Szentgotthárdon a Rábát ért ausztriai szennyezés mellett szólt a határ osztrák oldalán tervezett heiligenkreuzi hulladékégetőről is, rámutatva, hogy a két ügyet, bár ugyanazt a térséget érinti, külön kell kezelni. "Ennek a beruházásnak a terve kiváltotta mind a magyar, mind pedig a szlovéniai civil szervezetek és a lakosság tiltakozását is, ezért volt itt ma a szlovén nagykövet" - mondta sajtótájékoztatóján az államfő.

Keletre űzték

Utalt arra, hogy a hulladékégetőt sem Eisenstadt, sem Graz nem volt hajlandó befogadni, az ottani civilek megakadályozták a felépítését. Úgy fogalmazott: "Nagyon furcsálljuk azt az attitűdöt, hogy utána ide teszik Ausztria legkeletibb csücskébe, ahonnan már nem tud az ország belseje felé fújni a szél, csak ide jön át minden lehető szennyezés".

Az államfő szerint az, hogy minden európai határértéket betart majd az üzem, magától értetődő, de a tervezett szentgotthárdi fürdő forgalmát, a város turizmusra építő jövőjét tönkretenné ez a beruházás. Hangsúlyozta: a projekt még csak a kezdeti fázisban van, Magyarországnak ezután lesz lehetősége (a határokon átnyúló, környezeti hatású beruházásokról, az átterjedő szennyezések megakadályozásáról szóló) espói egyezmény értelmében a hatástanulmányt véleményezni, azonban csupán véleménynyilvánítási lehetősége van, vétójoga nincs.

Furcsa attitűd

Mint az államfő elmondta, arra az attitűdre szeretné felhívni a figyelmet, amit a beruházó részéről és Burgenland tartomány részéről tapasztalható. "Jól tudjuk, hogy ez (...) jelentős pénzügyi beruházás, 100 millió euró nagyon jól jön egy tartománynak, ugyanakkor utalnék arra, hogy amikor Magyarországon felszíni lignitbánya nyitásterve került szóba, akkor bezzeg át tudott jönni a tartományfőnök tiltakozni, most ugyanezt a szolidaritást nem tapasztaljuk és nagyon hiányoljuk" - tette hozzá.

Sólyom László megütközését fejezte ki amiatt is, hogy az osztrák rendőrség egy magyar zöld aktivistát, aki a közelmúltban magyar európai parlamenti képviselők petíciójának burgenlandi átadásakor transzparenst tartott fel, megbírságolt, be nem jelentett tüntetésnek minősítve a tiltakozást. "Ez nyilvánvalóban (...) figyelmeztető rendőrségi gesztus akar lenni a tiltakozások miatt, de merőben szokatlan és barátságtalan lépésnek tartom" - mondta.

Sólyom László kijelentette: június 16-án találkozik Heinz Fischer osztrák szövetségi elnökkel, s a megbeszélésen felveti mind a Rába szennyezésének és a hulladékégető elhelyezésének kérdését is. "Az elnökök egyébként mindkét ország alkotmányos berendezkedése értelmében nem tehetnek mást, mint azt, hogy erkölcsi súlyukat adják egy jó ügynek" - fűzte hozzá. Sólyom délelőtt, tűrhetetlennek és cinikusnak nevezte az osztrák hatóságok viselkedését a környezetszennyezés ügyében, szerinte most már olyan politikai üggyé nőtt a probléma, amely a két állam egymáshoz fűződő viszonyát terhelheti meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?