Sólyom László végre szólt a magyarellenes atrocitásokról

2006.09.08. 20:06
Sólyom László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) résztvevői előtt mondott beszédet, amiben hosszú hetekig tartó hallgatás után kitért a szlovákiai cselekmények apropóján a határon túli magyarok elleni támadásokra.

"A közelmúlt szlovákiai eseményei arra késztetnek, hogy megerősítsem: Magyarország minden lehetséges támogatást és védelmet megad azoknak, akiket a magyar nemzethez tartozás miatt hátrányos megkülönböztetés, megalázás, megfélemlítés, fizikai bántalmazás ér" - mondta a köztársasági elnök pénteken Budapesten.

"Erre a védelemre kétoldalú kapcsolatainkat és nemzetközi szervezetekben viselt tagságunkat is igénybe vesszük" - hangsúlyozta Sólyom László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) résztvevői előtt mondott beszédében. Sólyom László hozzátette: nemcsak utólagos védelemről, hanem megelőzésről is szó van.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy minden uniós tagállam köteles polgárainak biztosítani a jogállamiság és az emberi jogok élvezetét, ami adott esetben pozitív, a jogsértéseket megelőző lépéseket is szükségessé tehet. Kiemelte: ha bármely EU-tagállam elmulasztja ezt, a többi tagállammal szemben fennálló kötelezettségét is megszegi.

"Éppen ezért a megfelelő nemzetközi szervezeteknek is meg kell szólalniuk, ha tagjaik valamelyikében ezek az alapértékek veszélybe kerülnek" - hangsúlyozta Sólyom László.

Mint mondta, örömmel tapasztalta, hogy az újabb kormányzati és más politikai elképzelések több tekintetben összhangban vannak azokkal a szempontokkal, amelyeket március 15-én jelentett be a nemzetpolitika újragondolására.

"A kormány a parlamenti pártok bevonása nélkül tárgyal a határon túli magyarok szervezeteivel" - jegyezte meg ugyanakkor beszédében Sólyom László. Sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a civil szféra "még az anyagi támogatások odaítéléséből is kimaradni látszik".

A köztársasági elnök szerint a szomszédos országok parlamentjébe magyar szervezet képviselőjeként megválasztott politikusokból, illetve az Országgyűlés elnöke által meghívottakból álló Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának rendszere "széttöredezik", mivel stratégiai egyeztetést csupán parlamenti képviselők folytatnak.

Az államfő szólt arról is, hogy az államhatárokkal elválasztott és részben szétszórtan élő magyar nemzet egy és oszthatatlan, mint nyelvi, lelki és kulturális közösség.  • Hírek
  • Hírek