Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Sólyom, a konzervatív-liberális

2006.01.01. 14:19
Erős elitkritika jellemezte Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédét. Kern Tamás elemző szerint azért ne legyenek illúzióink, ettől nem lesz más a 2006-os választási kampány hangneme.

Visszafogott, professzionális, szuggesztív. Így jellemezte Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédét Kern Tamás.

A Századvég Alapítvány elemzője szerint a felelősség és a szolidaritás volt az államfő beszédének két fő üzenete. Nem a múlt, hanem a jövő felé fordult, és az állampolgárok mellett a politikai elitnek címezte mondandóját.

Bírálta a politikai elitet

A beszéd hangsúlyos eleme a választás volt. A konkrét időpontot ugyan nem árulta el Sólyom László (az országgyűlési választások esetében ezt január 19-re ígérte), azt viszont egyértelművé tette, hogy az önkormányzati választások októberben lesznek. "Nagy valószínűséggel már október első hétvégéjén, hogy október 23-a ne váljon kampánytémává" - mondta Kern Tamás.

A beszédre az elitkritika volt jellemző; felemelte szavát a negatív kampány ellen, a rendszerváltás utáni politika bűnének nevezte az ellenségkép-gyártást és kívánatosnak tartotta a hosszú távú stratégia megfogalmazását. Ugyanakkor komoly kritikát fogalmazott meg a programokról, mégsem lépett át semmilyen határt a bírálatával.

Elmaradt bírálatok

Ezúttal talán a vártnál kevesebb szó esett az 1956-os forradalom évfordulójáról, az Európai Unióval szembeni kritikáról vagy a határon túli magyarságról. Ennek okairól a Századvég Alapítvány elemzője elmondta, hogy a 2006-os választásokkal kapcsolatos üzenetét gyengítette volna, ha ezekben a kérdésekben az augusztus 20-i beszédhez hasonló élességgel fogalmaz. (Akkor az EU-t a nem eléggé demokratikus döntéshozatal miatt bírálta és a határon túli magyarság ügyét fájdalmasan félresiklottnak nevezte. Néhány hete pedig arról beszélt, hogy október 23-án a pártoknak a székházaikban kellene ünnepelniük.)

Kern Tamás szerint azzal, hogy ezúttal elmaradt az Európai Unió bírálata, a köztársasági elnök talán finomam éreztette, hogy a magyar kormánynak a költségvetési tárgyalásokon elért eredményeit elégségesnek tartja.

A beszéd a konzervatív-liberális eszméhez állt legközelebb az elemző szerint. Konzervatív volt, mert a kisebb és nagyobb közösségek fontosságát hangsúlyozta, liberális volt, mert kitért az egyéni felelősség kérdésére.

A zászlónak nincs jelentősége

"Ne legyenek illúzióink, a jelenlegi politikai elit nem alkalmas arra, hogy megértse a köztársasági elnök üzenetét - mondta Kern Tamás. - A kampány arról szól, hogy tavasszal győzni kell, nincsenek hosszú távú stratégiák."

Sólyom László nemcsak abban szakított elődeivel, hogy beszédét nem a szilveszteri pezsgőbontás utáni pillanatokra, hanem Újév napjának késő délelőttjére időzítette. Ezúttal dolgozószobájában beszélt, ahol nem volt zászló, és ezt egyes jobboldali körök bírálattal fogadták. "Ennek nincs jelentősége, a köztársasági elnök önmagában is egy szimbólum" - mondta az elemző.