Mátyás
-6 °C
1 °C

Sólyom elégedetlen a katasztrófavizsgálattal

2006.08.24. 18:41
Az augusztus 20-i viharral kapcsolatos vizsgálatot az államfő nem érzi megnyugtatóan lezártnak. Erről Sólyom László azután nyilatkozott, miután csütörtökön a Madarász Utcai Gyermekkórházba és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe látogatott, hogy találkozzon a viharban megsérült gyerekekkel és felnőttekkel.

Sólyom László köztársasági elnök azután bírálta a kormányvizsgálatot, hogy meglátogatta a vasárnapi tragikus tűzijáték sérültjeit. Sólyom a katasztrófa kivizsgálása kapcsán kiemelte: "a felelősség kérdését mindenképpen tisztázni kell". Kérdésre válaszolva, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az augusztus 20-i katasztrófával kapcsolatos vizsgálati anyag áttanulmányozása után úgy döntött, nem indokolt a politikai felelősségre vonás ebben az ügyben, azt mondta: "az én kevés információim alapján az egész ügyet nem érzem megnyugtatóan lezártnak".

Közölte: az események hátteréről, hogy hogyan működött a mentőszolgálat, és az egészségügy rendszere, azt a két kórházban tudta meg. Azt is elmondta, hogy az augusztus 20-i események után nem kapott személyes tájékoztatást, pedig mint megjegyezte, rendkívüli eseményekről, a következményekről, a kárelhárítási tervekről az elnököt tájékoztatni kell.

Danks Emese kormányszóvivő a TV2 Tények című műsorában erre úgy reagált: az összes vizsgálat végeztével tájékoztatják majd az államfőt.

Hangsúlyozta, hogy a katasztrófával kapcsolatban a kormány ugyan már nyilatkozott, de a parlament az, ami a végső szót kimondhatja. Megjegyezte, hogy négy nappal az események után azzal is törődni kell, hogy mi lesz a viharban megsérült emberekkel. Hozzátette: a kórházak dolgozói tökéletesen önzetlenül és nagyszerűen ellátták feladatukat. Nagyon példamutató a szervezettség a kórházakban - mondta.

"Bárcsak ne akkor bizonyosodna be, hogy működik nagyon sok minden az országban, amikor baj van" - jegyezte meg az államfő.

Felelősöket keres az ellenzék is
A Fidesz sajnálattal veszi tudomásul, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György kancelláriaminiszter menekül az augusztus 20-i tűzijáték alatt történt tragédia politikai felelőssége elől - mondta Navracsics Tibor frakcióvezető, a Fidesz csütörtöki elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón.

A frakcióvezető hangsúlyozta: a történtek miatt fennáll a kancelláriaminiszter politikai felelőssége, és Szilvásy Györgynek lett volna négy napja, hogy felajánlja lemondását, ezt azonban nem tette meg. A politikai felelősség nem a politikusok jogi felelősségét jelenti, hanem "a lelkiismeret kérdése", míg a jogi felelősséget majd az ügyben vizsgálódó hatóságok állapíthatják meg - magyarázta.

A Magyar Demokrata Fórum arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra az augusztus 20-i tragédiáról szóló vizsgálat teljes anyagát - jelentette be Dávid Ibolya, az MDF elnöke a párt országos elnökségének csütörtöki ülése közben tartott sajtóértekezletén.

Az ellenzéki pártelnök hangsúlyozta, világossá kell tenni, hogy a vizsgálat kitért-e például olyan kérdések tisztázására, hogy hogyan lehetett volna megoldani a köztéri világítás visszakapcsolását, voltak-e kijelölt menekülő útvonalak, vagy felkészültek-e a rendezők arra, hogy veszély esetén a közintézményekbe menekítsék az embereket.