Béla
12 °C
27 °C

Megoldódott Sólyom László lakásproblémája

2006.11.24. 11:34
Göncz Árpád, Orbán Viktor, Áder János és Mádl Ferenc korábbi lakhelyére költözött nemrég Sólyom László köztársasági elnök. Nem volt egyszerű megfelelő ingatlant találni az államfőnek.

Októberben beköltözött a Béla király úti rezidenciájába Sólyom László államfő, tudta meg az Index a köztársasági elnök sajtófőnökétől. Ellentétben a miniszterelnökkel, az államfőnek törvény írja elő, hogy rezidenciában kell laknia.

Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő lakhelyet. A 2005-ben hivatalba lépett köztársasági elnök a rezidencia körüli problémák miatt mostanáig abban a budai társasházban lakott, ahová alkotmánybírósági elnöki pozíciójának megszűnte után költözött be. Miután az államfőnek a személyi biztosításon túl a lakhelyét is biztosítania kellett a Köztársasági Őrezrednek, a budai ingatlanra kamerákat szereltek föl és riasztókat helyeztek el, amihez a négylakásos társasház többi lakójának is elnyerték a beleegyezését. Az őrség számára a lakás közelében egy lakókocsit is felállítottak.

A Heti Válasz egy korábbi cikke szerint nem volt olyan ingatlan kincstári tulajdonban, amely megfelelt volna a köztársasági elnöki rezidenciának. Talán ezért is okozott gondot a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati elhelyezési főcsoportjának, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (KVI) és a védett személyek őrzését ellátó Köztársasági Őrezrednek, hogy időben gondoskodjanak az új köztársasági elnök lakóhelyéről.

Sólyom Lászlót megdöbbentette, hogy nincs hová költöznie, s miként tavaly augusztus 4-i közleményében felhívta a figyelmet: "A köztársasági elnök nem vállalja ezt az állapotot, amely törvényellenes, és a magyar állam méltóságát sérti." Azt is közölték, hogy az elnök lakhelye nem luxusvilla, hanem az állam névjegye, de a feltételnek megfelelő ingatlan nem volt azok között, amelyeket az államfőnek megmutattak.

Így találták ki végül a Béla király úti 13 hektáros telken lévő ingatlanegyüttest, amelyben a rendszerváltás óta több közjogi méltóság – Göncz Árpád, Orbán Viktor, Áder János is lakott.