Villő
15 °C
29 °C

Sólyom László: az ostrom köztörvényes bűncselekmény volt

2006.09.19. 14:33
Tiltakozik az államfő az ellen, hogy a Magyar Televízió épülete előtt történt erőszakos bűncselekményeket az 1956-os forradalommal párhuzamba állítsák. Szerinte köztörvényes bűncselekmény történt.

Köztörvényes bűncselekménynek minősítette Sólyom László a keddre virradóra történteket a Magyar Televíziónál. A köztársasági elnök a Sándor-palotában azt mondta: keddre virradó éjjel egy, a békés tüntetésből kivált csoport megostromolta a Magyar Televízió épületét, súlyos személyi és vagyoni károkat okozott. "Köztörvényes bűncselekményekről van szó, amelyeket semmi nem igazolhat, amelyek ellen a legszigorúbban fel kell lépni, és amelyektől az államnak teljes erejével meg kell védenie polgárait és saját intézményeit is."

Éles határ kell

Mint mondta, súlyos figyelmeztetés, hogy a rendvédelmi szervek alacsony létszámuk és hiányos felszerelésük miatt nem voltak képesek a szükséges biztonsági garanciát nyújtani. Közölte azt is, élesen meg kell húzni azt a határt, ami a szabad véleménynyilvánításhoz, a gyülekezés szabadságához, és így a politikai tüntetésekhez való alapvető emberi jog, másfelől a bűncselekmény között húzódik.

Sólyom László hangsúlyozta azonban: a történtek nem érintik azt a jogot, hogy bárki a törvényes keretek között gyűlésen és tüntetésen kifejezze politikai véleményét.

Mérlegelni kell

Az események után a pártoknak mérlegelniük kell, hogy tömegrendezvényeiken a saját rendezőik és a rendőrség képesek-e biztosítani, hogy nem lépik át a határt. A politikai erők számára legyen tanulság, hogy elfogadhatatlan a cinikus kitérés alapvető morális kérdések elől, és "ugyanilyen elfogadhatatlan az alkotmányos határokat áttörő cselekmények burkolt igazolása is".

Sólyom László nyilatkozatában tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy a Magyar Televízió épülete előtt történt erőszakos bűncselekményeket az 1956-os forradalommal párhuzamba állítsák. Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke a köztársasági elnök beszéde előtt közölte: Sólyom László reggel bekérette az igazságügyi minisztert és a rendőrség illetékeseit, akik azonban eddig nem érkeztek meg.