Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sólyom az autonómia lehetőségeiről beszélt

2007.05.18. 14:12
Tényszerűen fel kell tárni a magyarság autonómiájának európai lehetőségeit, mondta Sólyom László egy konferencián. A köztársasági elnök arról is beszélt: nem baj, ha magyar nemzet történelmének feltárása egyes szomszéd népeknél indulatokat vagy értetlenséget kelt, nekik is szembe kell nézniük a saját történetükkel.

Tudatában kell lenni annak, hogy az európai uniós csatlakozással egyes nemzetrészek, "úgy tűnik, hosszabb időre" az unión kívül maradnak. Ezért a nemzetrészek közötti kapcsolattal kiemelten kell foglalkoznunk - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Határon túli magyarság a XXI. században című konferenciasorozat harmadik találkozóján, pénteken a Sándor-palotában.

Ezeknek a konferenciáknak a célja az, hogy együtt keressük a magyar nemzetstratégia útjait és jövőjét, azt, hogyan lehet a magyar nemzetet egységesíteni, illetve hogyan lehet ezt az egységet kifejezni a mostani "új körülmények között" - fejtette ki a köztársasági elnök a határon túli és magyarországi tudósok, értelmiségiek részvételével rendezett konferencián.

Közölte: szakítani kívántak azzal a "korábbi kötődéssel", hogy a magyarság ügyét a napi politikához kötik. Ez civil kezdeményezés, politikusok nincsenek közöttünk - mutatott rá az államfő.

Közölte: örül annak, hogy "előtérbe kerültek a háború utáni történések", így például a kitelepítések, a "délvidéki történések", Erdély "bizonytalan sorsa".

A köztársasági elnök szerint a magyar nemzet történetének feltárását folytatni kell, és - mint fogalmazott - be kell hozni a köztudatba. Nem baj, ha ez egyes szomszéd népeknél indulatokat vagy értetlenséget kelt, nekik is szembe kell nézniük a saját történetükkel - tette hozzá az államfő.

Az autonómia és a regionalizmus kérdéséről szólva azt mondta: bár a szomszédos államokban erre sokan hisztérikusan reagálnak, "a mi feladatunk az, hogy tényszerűen tárjuk fel ennek az önigazgatási formának az európai lehetőségeit". Ezt meg fogják érteni a többi országok is - fűzte hozzá.

Mint mondta, a cél az, hogy tényszerűen és tudományosan megtárgyalják a lehetőségeket, majd közös álláspontot alakítsanak ki e kérdésben.