Eleonóra
-1 °C
2 °C

MSZP: valakinek vállalnia kell a söjtöri incidensért a felelősséget

2003.10.21. 14:08
Az MSZP választ vár a Fidesztől arra, hogy mely jobboldali közszereplő véleménye a döntő a söjtöri incidens kapcsán. Nyakó István szóvivő szerint ellentmondás feszül Orbán Viktor, Pokorni Zoltán és a polgári körök rendszeres felszólalója, Kerényi Imre nyilatkozatai között. Révész Máriusz hétfőn ugyanakkor jelezte: "a Söjtörön adott válasz nem jó válasz".
Nyakó István szocialista szóvivő szerint amíg Orbán Viktor arra szólítja fel híveit, hogy hallgassák meg a miniszterelnököt, a Fidesz alelnöke, Pokorni Zoltán hétfőn a televízióban már fasiszta módszerrel vádolta Kovács Lászlót, mert a szocialista pártelnök "egy kalap alá veszi" a felbújtókat és azokat, akik megzavarták a Deák-háznál tartott megemlékezést. Pokorni Nyakó értelmezésében az ellen ágált, hogy a randalírozók és bátorítójuk ugyanolyan felelősséggel tartozna.

"Pokorni elszólta magát"

"Minden normális következtetés szerint a két cselekménynek azonos a súlya" - mondta Nyakó, aki szerint Pokorni állításával lényegében elismerte, hogy a Fidesz felbújtó. "Gyerekszáj, hiszen elszólta magát" - tette hozzá Nyakó István.

Kerényi Imre, a polgári körök megmozdulásainak egyik mozgatója, saját műsorában, a Hír tv-n ugyanakkor azt mondta, hogy Orbán Viktort és azokat akikkel együtt szónokol nem szabad kifütyülni, a másik oldalon viszont azokat, akik "szemtelenkednek", "helyes kifütyülni". Nyakó szerint Kerényi értelmezésében Medgyessy is szemtelenkedik és sértegeti őket. "Bár Kerényiék szerint már a baloldal léte is provokáció és szemtelenség" - tette hozzá.

Valakinek vállalnia kell a politikai felelősséget

Az MSZP-s politikus választ vár a Fidesztől arra, hogy melyik vélemény a mérvadó számukra. "Kinek az állítását fogadják el igaznak?" Az MSZP szerint a söjtöri események miatt valakinek vállalnia kell a politikai felelősséget. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a Fidesz csatlakozni fog Mandur László szocialista parlamenti alelnök felhívásához, hogy emlékezzünk méltón.

A Fidesz részéről Révész Máriusz azt mondta hétfőn az Indexnek, hogy "a Söjtörön adott válasz nem jó válasz", és hogy számukra nyilvánvaló a baloldal megpróbálja a Fideszre "rányomni" az ügyet.