Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Somody az EUKK-tagságát is megszüntette

2004.01.07. 07:19
Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány elnöki posztjáról történő lemondás után a tagságát is megszüntette Somody Imre. Az üzletember a jövőben leginkább a veresegyházi életmódprogram szervezésében vesz részt.
Somody Imre már június elején lemondott az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) elnökhelyettesi pozíciójáról, most pedig a tagsági viszonyát is megszüntette.

Somody erőteljesebb volt az elnöknél

Somody a Népszabadságnak elmondta: az európai uniós csatlakozás népszerűsítésében való részvétele csupán ideiglenes volt, és főképp a tavaly áprilisban tartott népszavazásra koncentrálódott. Már nyáron jelezte a miniszterelnöknek, hogy nem tudja megfelelően összeegyeztetni többirányú társadalmi kötelezettségeit. A jövőben főleg a veresegyházi életmódprogram szervezésében vesz részt, emellett pedig elnöke a barátaival együtt életre hívott Bolyai Műhely Alapítvány kuratóriumának.

A lap megjegyzi: Somody sokak szerint még az elnöknél, Palánkai Tibornál is erőteljesebben képviselte az EUKK-t a nagyközönség előtt. Kettejük viszonya viszont nem volt felhőtlen.

Megkérdőjelezték az értelmét

Az EUKK 2002-ben 700 millió, tavaly pedig kétmilliárd forint állami támogatást kapott, amit nagyrészt el is költöttek. Az áprilisi népszavazás alacsony, 50 százalék alatti részvételi aránya miatt sok bírálat érte a közalapítványt és magát Somodyt. Novemberben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közzétette az EUKK-nál végzett vizsgálatai eredményeit, melyben ugyan nagyrészt törvényesnek találta az EUKK működését, létének értelmét azonban megkérdőjelezte.

A Népszabadságnak Szuhanyik Zoltán, az EUKK pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a kormány végül is 685 millió forintot juttat a 2004-es költségvetés keretében a közalapítványnak.