Feljelentést tett a soproni önkormányzat

2007.03.30. 14:42
Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett Sopron - jelentette be a város polgármestere. A fideszes városvezetés kezdeményezésére a Nemzeti Nyomozó Iroda már több ügyben is folytat nyomozást.

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen a soproni önkormányzat egy ingatlanvásárlási ügy miatt - közölte Fodor Tamás polgármester pénteken sajtótájékoztatón.

225 millióért vettek meg egy 100 milliót érő ingatlant?

A fideszes politikus szerint a korábbi baloldali vezetésű önkormányzat több mint 225 millió forintért vett meg egy 1570 négyzetméteres befejezetlen épületet 6400 négyzetméter telekkel együtt. Az ingatlan valós forgalmi értékét ez év januárjában 100 millió forintban állapította meg egy szakértő. Így Sopront 100 millió forintot meghaladó kár érhette - mondta a város jelenlegi első embere.

A polgármester szerint egy általa nem nevesített tulajdonosi kör szabadulni akart az évek óta befejezetlenül álló, 100 millió forintos jelzálog-joggal terhelt ingatlantól. Ezért még 2005-ben felkereshették a tulajdonosok az önkormányzatot. Felvetődött, hogy tűzoltóság elhelyezésére alkalmas lehet-e a szóban forgó ingatlan. A rövidesen elkészült szakvélemény a kérdésre nemet mondott.

Választások előtt, hirdetmény nélküli ajánlatkérés

Ezek után tavaly szeptemberben, közvetlenül a helyhatósági választások előtt az önkormányzat hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásban kért ajánlatot tűzoltóság elhelyezésére alkalmas ingatlan vásárlása céljából. Kizárólag egyetlen ingatlanra vonatkozott a kért ajánlat, éppen arra, amelyikről a szakértői vélemény korábban megállapította, hogy a tűzoltóság speciális igényeinek nem felel meg - mondta.

A közbeszerzési tanácsnak írt levelében a korábbi polgármester, Walter Dezső azzal indokolta az eljárást, hogy kizárólag ez az ingatlan felel meg minden szempontból tűzoltósági célokra. Az egyetlen ajánlattevővel 2006. szeptember 29-én az önkormányzat megkötötte az adásvételi szerződést.

Már több ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda

Fodor Tamás mindezek nyomán feltételezi, hogy az előző városvezetés valótlan indokokra hivatkozva, a közbeszerzési törvény rendelkezéseit megkerülve, a közbeszerzési döntőbizottságot megtévesztve, a reális piac árnak több mint kétszereséért vásárolta meg az ingatlanokat.

A soproni önkormányzat csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy polgári peres eljárást indít a szóban forgó adásvételi szerződés felbontása érdekében és megteszi a büntetőfeljelentést is. Fodor elmondta: az új városvezetés számos törvénysértő ügyre derített fényt eddig is, amelyekben a Nemzeti Nyomozó Iroda már folytatja a nyomozást.

Walter: politikai támadás

Walter Dezső előző polgármester az MTI érdeklődésére politikai támadásnak minősítette a soproni önkormányzat újabb feljelentését. Jogi szakértője elmondta: három különböző ingatlanszakértő véleményét vették figyelembe, s mindegyikük hozzávetőleg akkora értékre határozta meg az ingatlan árát, amennyiért megvásárolták.

A jogi szakértő közölte azt is, a tűzoltóság szakhatósági véleménye szerint az épület tűzoltósági célra alkalmas.  • Hírek
  • Lakáshitel