Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Egy pohár sör után még vezethetnénk

2001.09.26. 08:35
Számos nyugat-európai ország polgárához hasonlóan a jövőben a magyaroknak sem kell azonnal búcsút inteniük jogosítványuknak, amennyiben elfogadják a közlekedési szakemberek azon javaslatát, mely szerint egy pohár sör vagy bor elfogyasztása után még lehet autót vezetni.
Amennyiben a jogalkotók elfogadják a közlekedési, közlekedésbiztonsági szakemberek javaslatát, akkor elképzelhető, hogy 2002-ben már nem követ el szabálysértést az a gépkocsivezető, aki kis mennyiségű sör vagy bor elfogyasztása után volánhoz ül - adta hírül a Népszabadság. A módosítás összhangban az Európai Uniós joggyakorlattal, mivel az EU legtöbb országában 0,5 ezrelék véralkoholszintig engedélyezett a gépjárművezetés.

Angliában még enyhébben bánnak az autósokkal

Magyarországon az érvényben lévő szabályozás szerint egyetlen korty szeszes italt sem fogyaszthat az, aki gépjárművet vezet. A 0,5 ezrelék alkoholszintet egy pohár sör vagy egy deci bor után mutatja az alkoholszonda, a jövőben ekkora mennyiség elfogyasztása után még büntetlenül vezethetnek az autósok. Angliában és Írországban azonban az EU-s mértéknél nagyobb, 0,8 ezrelék véralkoholszintig nem büntetik az ittas vezetést.

Kevesebb alkohol, nagyobb büntetés

Kercs László ezredes, az ORFK közlekedési főosztályvezetője azonban úgy véli a gépjárművezetőkre vonatkozó "szesztilalom" enyhítése előtt felül kellene vizsgálni a büntető jogszabályokat. Jelenleg 0,8 ezrelék alatt szabálysértésnek minősül e jogsértés, felette vétségnek. Előbbiben a rendőrség jár el, 0,8 ezrelék felett a bíróság. A mai joggyakorlat szerint sok esetben kisebb pénzbüntetést kapnak és rövidebb ideig kell nélkülözniük a jogosítványukat azoknak, akik nagyobb vétséget követnek el, és esetükben a bíróság ítélkezik, mint azoknak, akiket a szabálysértési hatóság bírságol meg - nyilatkozta a napilapnak az ORFK ezredese.

Kercs László véleménye szerint, ha a sofőr más szabálysértést nem követett el, szabálysértésként a rendőrség hatáskörében kellene tartani az ügyet. Így tehermentesítenék a bíróságokat, egységesíthetnék a büntetési tételeket és gyorsabban szabhatnák ki a büntetéseket.

Amennyiben a tervezet elfogadásra kerül, a KRESZ, a BTK és a szabálysértési törvény módosítása is szükséges.