Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Idén leszerelhet az utolsó sorkatona

2004.05.21. 14:15
A szabad demokraták alkotmánymódosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy a sorkötelezettséget ne állíthassák vissza. A miniszterelnök szerint a tervezettnél korábban, már az idén leszerelhet az utolsó sorkatona.
A Szabad Demokraták Szövetsége alkotmánymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a sorkötelezettséget ne állíthassák vissza - jelentette be Mécs Imre és Fodor Gábor pénteken, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem előtt tartott sajtótájékoztatón.

Bíznak a Fidesz támogatásában

Az SZDSZ örül annak, hogy sikeres a sorkatonaság megszüntetésére indított program, ám a különböző politikai pártok álláspontját ismerve meg kell teremteni a biztosítékokat ahhoz, hogy később se lehessen visszaállítani - közölte Fodor Gábor. A magyar alkotmány jelenleg kimondja a sorkötelezettséget, mint a polgárok egyfajta kötelezettségét. "Azt szeretnénk, ha az alkotmányból ezt kivennénk, és helyette egy olyan passzus kerülne megfogalmazásra, amely világossá teszi azt, hogy mikor van helye és szerepe a sorkatonaságnak (...) - maximum rendkívüli állapotok esetén -, és normális esetben önkéntes, hivatásos békehadserege van az országnak" - ismertette az SzDSZ álláspontját Fodor Gábor.

Mécs Imre közölte: az alkotmánymódosítás kérdésében egyeztettek a Honvédelmi Minisztériummal. Igaz ugyan, hogy nem lehet az alkotmányt módosítani a legnagyobb ellenzéki párt nélkül, de Mécs Imre bízik abban, hogy "a Fideszben lévő józan erők előtérbe kerülnek, és végső soron támogatni fogják az alkotmánymódosítást".

Ha az alkotmányt mégsem sikerülne módosítani, akkor a kiképzés rendszerének átalakításával nem lesz hova behívni a sorkatonákat. "Nem hiszem, hogy lenne olyan kormány, amely visszaállítaná ténylegesen a sorkatonaság intézményét" - fűzte hozzá. Mécs Imre közölte: a szabad demokraták véleménye szerint jövőre már nem lesz sorkatona a Magyar Honvédségnél. "Idén lesz az utolsó bevonulás, de még az is elképzelhető, és szeretnénk elérni, hogy ami most volt bevonulás, az legyen az utolsó" - tette hozzá.

Már az idén leszerelhet az utolsó sorkatona

A tervezettnél korábban, már az idén leszerelhet az utolsó sorkatona - jelentette be Medgyessy Péter, amikor látogatást tett a honvédség őr- és díszezredénél pénteken Budapesten. A jövő nyárra tervezett időpont helyett korábban, még idén sor kerülhet arra, hogy az utolsó sorkatona is elhagyja a magyar kaszárnyákat - mondta a kormányfő. Ennek eredményeképpen a Magyar Honvédség hivatásos állományú, professzionális haderővé alakulhat át. Megvannak hozzá a feltételek, megvan a kormány akarata - tette hozzá Medgyessy. "A parlamentnek kell döntenie, és én nagyon bízom benne, hogy a parlament pozitív döntést fog hozni."

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az MTI azon kérdésére, miszerint a miniszterelnöki bejelentés azt jelenti-e, hogy a múlt heti bevonulás volt az utolsó, úgy válaszolt: "jelentheti azt." Mint mondta, amint tudni fogják a leszerelés pontos dátumát, közölni fogják a fiatalokkal.