Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Ahol nem termett fű Orbánnak

2005.05.07. 01:40
Orbán Viktor Soroksáron a Nemzeti Konzultáció keretében megtartotta első budapesti lakossági fórumát. Riportereink többek között megtudták, hogy a Fidesz-elnök otthon érzi magát Budapesten, bár amikor Budáról bemegy a városba, még neki is akadályokat kell leküzdenie.

"Miért pont Soroksár?" - kérdezte Rákay Philip a Páneurópa Általános Iskola tornatermében Orbán Viktort, aki kivágta magát: "Soroksár része is a fővárosnak, meg nem is. A budapesti lét legtöbb hátránya megjelenik, de sokkal kevesebb az előny, mint lehetne." Így kezdődött az egész országot átmozgató nemzeti konzultáció első budapesti lakossági fóruma.

De álljunk meg egy pillanatra, hadd idézzünk a sajtóanyagból, hogy megtudjuk, mi minden történt addig, míg Orbán Viktorral találkozhattunk a tornateremben (Fidesz sajtóosztály, köszönjük):

"Orbán Viktor villamossal, majd HÉV-vel utazott Soroksárra. Az állomásról a Galéria 13-ig sétált, ahol helyi művészekkel találkozott, ezt követően pedig tárlatvezetésen vett részt. A beszélgetés célja a lokálpatrióta festészet rövid áttekintése volt. Innen a plébániára sétált, Soroksár egyetlen megmaradt műemléképületébe. Miután megtekintette a plébániát, Orbán Viktor az egyháztanács tagjaival találkozott. Ezt követően a Fidesz elnöke a Bilk Logisztikai Központba ment, tanulmányozta az 1000 embert foglalkoztató beruházást. Helyi vállalkozókkal beszélgetett, majd a művelődési házban együtt uzsonnázott a helyi városvédő egyesület (Grassalkovich kör) tagjaival. Végül néhány perces vetítést tartottak számára a városrész múltjáról."

"Miért nem tudunk mi itt soha sem nyerni?" - tette fel a kérdést Orbán Viktor a hallgatósága előtt, de válaszolni nem sikerült rá. A pártelnök egy átlátszó pulpitus előtt szónokolt, négy oldalt körben kétszáz fős hallgatósága. A nép nem merte elengedni magát, két óra alatt jó, ha háromszor tört ki nyíltszíni tapsban, láthatóan feszélyezték őket a szemben ülők.

A végén mindenki hazatalál

"Szeret-e Budapesten lakni, vagy inkább visszaköltözne vidékre?" - kérdezi valaki Orbán Viktortól sms-ben.


Először legyen a munka

"A mi szakmánkban van egy örök szabály: a végén mindenki hazatalál. Sokan jöttünk vidékről a fővárosba, és mire befejezzük itt pályafutásunkat, úgy harminc-negyven év múlva, akkor hazatalálunk. Otthon érzem magam Budapesten, bár ha Budáról bemegyek a városba, akkor nekem is akadályokat kell leküzdenem" - próbált részvétet kelteni a pártelnök.

A szokásos dramaturgiának megfelelően Philip tematikus csokrokba gyújtötte az sms-eket:

"Ki fizeti meg azt, hogy a kátyús utakon tönkremegy az új autóm? Elszámoltatja-e Demszky-éket valaki? Kár, hogy Demszky nem ment ki Brüsszelbe, a belga fővárost is tönkretehetné!" - és ezek még a finomabb kérdések voltak, teszi hozzá, bepillantást engedve, milyen is az, amikor az emberek pártszimpátiák nélkül elmondják véleményüket, milyen Budapestet szeretnének.

Orbán válaszul Soroksár elmaradottságát taglalta. "A földes utak aránya 51 százalék. Nincs a kerületnek temetője, piaca, sportcsarnoka", majd hozzátette, kevés ilyen elmaradott húszezres város van vidéken.

Egy újabb szakmai titok

Orbán Viktor nem ragadt le kerületi ügyeknél, hanem rátért arra, ki lenne a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

"Ha azt mondjuk, hogy több jelölt van, akkor ez a mi szakmánkban azt jelenti, hogy egy sincs. Azt kell mondanom, hogy több jelölt van. Legnagyobb hiba lenne, ha előre pozíciókat kezdenénk osztani. Először legyen a munka, aztán egyeztethetünk a pozíciókról. Ahogy a dakota mondás tartja, előbb ejtsük el a medvét, aztán tárgyaljunk a szűccsel."

"Előbb leszek nagymama, mint sem utazhatok a négyes metrón. Most húsz éves vagyok. Az Orbán-kormány jóvoltából lett új sportcsarnokunk. Mit tegyünk, gyújtsuk fel a középületeinket?" - kérdezi valaki. De a pártelnöknek volt ereje meghallgatni és megérteni őt is.

"Amikor 98 őszén kiderült, hogy a BKV milyen állapotban van, akkor tettünk ajánlatot az átszervezésre, vagyis hogy állami tulajdonba vesszük. 2002 őszén a főváros átadta volna a kormánynak, akkor azonban a kormány nem volt hajlandó átvenni."


aztán egyeztethetünk a pozíciókról

Ekkor lépett színre Fónagy János, volt közlekedési miniszter és hajóács, aki egy falusi polgármester vehemenciájával magyarázta: pénz kell a közlekedésre, de főleg határozott szakmai elképzelés. És meg is osztotta a közönséggel kormányzati tapasztalatait és szakértelmét: "Az infrastruktúra-fejlesztés milliárdokba kerül, és ez nem miniszteri felvágás."

Majd szerénytelenül elmondta, ő Soroksárnak néhány százmillióból ki tudna hozni egy felüljárót, egy aluljárót és egy teljes körű kátyúzást.

Mikro-makro átmenet

"Miért kellett megsemmisíteni a K&H ügy iratait? Mi volt Tóth András szerepe? Miért kell a borravalót adóval terhelni?" - demonstrálta Philip, hogy a kerületi lakosok sem ragadnak le helyi ügyeknél.

"Miért semmisítették meg az iratokat? Ha ezt a kérdést feltesszük, akkor mindent értünk"- válaszolta meg Orbán az első kérdést. Mi semmit sem értettünk.

Egy élő ember javasol

De Magyarország legnagyobb interaktív vállalkozásának soroksári állomásán az interakció nem merült ki sms-ek felolvasásában és megválaszolásában. A közönség soraiban ugyanis felállt Gara István, kerületi lakos, botcsinálta kommunikációs stratéga, és azt javasolta a pártelnöknek, ha támadnák a Fideszt, akkor bátran tegyen közzé a Metró újságban egy hirdetést, melyben megadja a frappáns, ugyanakkor gyakorlati választ a bírálónak, átvéve ezzel a kezdeményezést.

"Az a fontos, hogy miközben támadnak minket, egy percig se érezzük azt, hogy támadnak minket" - állt elő egy sokkal logikusabb változattal Orbán Viktor. Ez volt az a pont, ahol feladtuk, és inkább elkezdtük felmérni a környék vendéglátóipari egységekkel való ellátottságát, de végül mi is hazataláltunk.  • Vennék
  • Hírek